Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valstugor saboterades

/
  • Vänsterns valstuga. Foto: Johan Larsson
  • Vänsterns valstuga sprejades och rutan krossades. Brottsplatsundersökare Roger Andersson, polisen i Borlänge, dokumenterar skadegörelsen. Foto: Johan Larsson

Annons

– Vi har varit utsatta för mycket, säger Leif Lindström (V) som också fått ta emot otrevliga sms och mail.

På Vänsterpartiets valstruga revs affischer ned, fönster krossades och stugan sprejades med symbolen hammaren och skäran. Ett vittne har sett en yngre man utföra skadegörelsen.

Även Moderaternas och Centerns valstugor saboterades genom krossade rutor. Stenar som plockats upp i Lilla parken användes vid skadegörelsen.

Polisens brottsplatsundersökare Roger Andersson arbetade under onsdagsmorgonen med att säkra spår.

Många politiker är bedrövade.

Clas Jacobsson (M):

– Man kan krossa ett fönster - men inte demokratin.

Tidigare har någon hällt lim i flera valstugor så att låsen fått bytas. Nu får partierna som drabbats kostnader. För Moderaterna är självrisken 7 500 kronor. Så någon ersättning på försäkringen är inte aktuell. Runt om i kommunen rivs valaffischer ned gång på gång.

Leif Lindström (V) tror att de senaste sabotagen kan ha varit riktade mot Vänstern, och att de andra stugorna åkt med av bara farten. Han har fått otrevliga, nattliga, mail och sms den senaste tiden - och utesluter inte ett samband mellan dessa och förstörelsen av valstugan. Partiet har tidigare också utsatts för rena sabotage.

– Det finns människor som är sysselsatta med rena hatbrott. Respekten för demokratin håller på att urholkas, anser Leif Lindström.

Och menar att det behövs folkbildning:

– Bilden av vad en politiker är måste förändras. Oftast är en politiker en vanligt arbetande människa som sysslar med politik som en ideell verksamhet. En människa som vill vidmakthålla demokratin.

Mer läsning

Annons