Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtog 12-årig flicka

Annons

Nu ska 38-åringen betala sammanlagt 450 000 kronor i skade-stånd till flickan som är brottsoffer. Det är den summa som flickans målsägandebiträde, advokat Agneta Nyman yrkat i sin slutplädering.

Det gäller 300 000 kronor för kränkning genom våldtäkterna. Dessutom 30 000 kronor för sveda, värk och psykiskt lidande.

För den andra åtalspunkten som gäller flera fall av sexuellt utnyttjande yrkade advokat Nyman 100 000 kronor för kränkning och 20 000 kronor för sveda, värk och psykiskt lidande.

Tingsrätten skriver i domen: "Det skadestånd som målsäganden yrkat är högt. Man bör emellertid beakta Brottsoffermyndighetens uttalande år 2003 att nivån för kränkningsersättning vid grova sexualbrott mot barn bör ligga på en nivå som motsvarar den dubbla normalnivån för sådan ersättning vid våldtäkt mot vuxna. Ersättningen för kränkning vid grova sexuella övergrepp mot barn bör således, enligt Brottsoffermyndigheten, normalt bestämmas till 150 000 kronor".

Det var under året 1999 och fram till slutet av januari 2000 som flickan blev våldtagen av den nu 38-årige mannen. Enligt Falu tingsrätts dom på fredagen blev den tolvåriga flickan genom våld och hot tvingad till sexuellt umgänge vid tre tillfällen.

Våldtäkterna genomfördes i en källare i ett bostadsområde i Falun.

Enligt domen har mannen bland annat dragit flickan i håret.

Mannen har även utnyttjat flickan sexuellt i sin bostad vid upprepade tillfällen.

Vid rättegången, som hölls bakom stängda dörrar, har flickan, enligt domen, gett en detaljerad, men återhållsam berättelse om vad som hänt.

Mer läsning

Annons