Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsman dömd till tre års fängelse

Tre års fängelse och skadestånd med 85 000 kronor.
Det blev domen mot en 22-årig man från Borlänge som i september förra året våldtog en 19-årig kvinna i en skogsdunge på Bullermyren.

Annons

Det var under natten till den 18 september som 22-åringen våldtog kvinnan efter att de tagit sällskap längs en gångväg på väg mot Bullermyren efter en festkväll på stan.

De båda hade tidigare under 2011 haft en kortvarig relation. Denna var dock sedan länge avslutad då de träffade på varandra på restaurang Flamingo den 17 september. Där började de att prata med varandra, något de också fortsatte med efter att krogen stängt.

Den 19-åriga kvinnan skulle övernatta hos en väninna på Bullermyren och tillsammans med 22-åringen började hon gå mot Bullermyren efter att de först befunnit sig i Tjärna Ängar.

De bådas berättelser om vad som därefter hände är långt ifrån samstämmiga.

Enligt 22-åringen ska de båda under kvällen ha hånglat med varandra, både vid Flamingo och under promenaden mot Bullermyren. När de kom fram till en dunge intill Tjärnasjön tyckte 19-åringen att de skulle stanna till vid en parkbänk. Där ska kvinnan sedan ha dragit av 22-åringen hans kläder, något som fortsatte med oralsex och samlag.

När de därefter klädde på sig började kvinnan enligt 22-åringen att gråta. Hon ville dock inte säga något om varför innan de skiljdes åt.

Kvinnan har dock lämnat en helt annan version om vad som hände. Hon träffade honom vid Flamingo och han erbjöd sig då även att göra henne sällskap under promenaden mot Bullermyren. Något hångel hade inte förekommit och de hade bara pratat rent allmänt.

När de senare stannade för att skiljas åt blev 22-åringen plötsligt våldsam. Han kastade ned henne på marken där han med våld höll fast henne och genomförde ett samlag.

Den gråtande kvinnan skrek och bad honom att sluta. Han höll då för hennes mun, samtidigt som han våldförde sig på henne.

Till slut lyckades hon ta sig loss och kunde springa hem till sin väninna där hon också berättade vad som hänt. Väninnan ansåg att hon skulle polisanmäla händelsen, något hon ändå drog sig för att göra.

Ett par dagar senare berättade hon dock om händelsen för sin kontaktperson, något som ledde till att hon omedelbart skjutsades till akuten. Hennes familj såg därefter till att det inträffade anmäldes till polisen.

22-åringen hävdade inledningsvis i förhör att han inte träffat kvinnan överhuvudtaget under den aktuella helgen. Detta anser rätten att de inte kan bortse från vid bedömningen av 22-åringens trovärdighet.

I ett inspelat telefonsamtal med kvinnan hävdade han också att han varit så "packad" att han inte ens mindes hälften av vad som hänt. Även i övrigt har 22-åringen lämnat motstridiga uppgifter i förhör och under huvudförhandlingen.

Rätten menar också att de skador som dokumenterats på kvinnan inte kan ha uppstått vid ömsesidigt sex.

Mannen döms därför till fängelse i tre år och till att betala ett skadestånd till 19-åringen på 85 000 kronor. Av skadeståndsbeloppet gäller 75 000 kronor kränkningen medan 10 000 kronor är ersättning för sveda och värk.

Mer läsning

Annons