Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Våldtäkten hände aldrig"

Annons

Ingen, bortsett från de inblandade, fick närvara under den första rättegångsdagen i Bollnäs tingsrätt. Förhandlingarna rörde den första av 22 åtalspunkter, som den 37-åriga mannen från Borlänge är misstänkt för. Grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande.

Det ska ha skett på Lugnet i Falun i juni för snart tre år sedan. Dit skjutsade 37-åringen och en kompis till honom, två 14-åriga flickor som samma dag rymt från ett behandlingshem i Bollnäs.

- I dag har flickorna fått berätta om händelsen. Det var naturligtvis påfrestande för dem, men jag tycker att det gick bra, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Enligt flickorna kom de till Lugnet tillsammans med de båda männen. De hade bjudits på sprit under resan från Bollnäs. När de kom till Falun var de kraftigt berusade. Vid Lugnet bjöds de in i en serveringslokal vid badhuset, där de uppmanades till oralsex med Borlängebons kompis. Senare tog männen med de båda 14-åringarna till en annan servering, intill hoppbacken, där en av flickorna utsattes för en grov våldtäkt.

Den 37-åriga mannen från Borlänge vill inte kännas vid historien. Han säger att han en tid innan den aktuella händelsen blivit osams med en släkting och därför flytt utomlands. Där skulle han ha befunnit sig i två månader innan han återvände hem igen.

- Men det tror jag inte på. Det finns bevisning som pekar på annat, säger Christer Sammens och hänvisar till ett vittne.

Vittnet, en av de anställda i serveringen, har i förhör uppgett att han så gott som dagligen under den aktuella perioden träffade 37-åringen i serveringen på Lugnet.

Även en anställd på behandlingshemmet i Bollnäs styrker flickornas berättelser. Även om det var längesedan det inträffade och minnena bleknat en aning, så minns den anställda att flickorna rymde från behandlingshemmet. När de samma natt kom tillbaka, berättade de för personalen att de hade varit i Falun.

- En av 14-åringarna hade träffat 37-åringen tidigare. Därför kunde hon med säkerhet peka ut honom, säger Christer Sammens.

I dag fortsätter rättegången i Bollnäs tingsrätt. Då ska övriga nio sexualbrott som Borlängebon är misstänkt för avhandlas. Dagen inleds med åtalspunkt två, ytterligare en våldtäkt, som 37-åringen är misstänkt för.

Återigen är offret en av de 14-åriga flickorna, som med våld ska ha tvingats till sex. Inlåst på en toalett i en lägenhet i Borlänge.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons