Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäkten är en del i prostitutionshärvan

Annons

Det var när polisen nystade upp den omfattande prostitutionshärvan i Bollnäs som det upptäcktes.

En av huvudmännen, en 37-årig man från Borlänge, hade lockat med sig två av de sex inblandade tonårsflickorna till Falun. Där såg han till att flickorna träffade den nu åtalade 53-åringen i serveringen på Lugnet.

37-åringen hade en betydande roll i det som sedan hände.

Han uppmanade de berusade tonårsflickorna till oralsex med den äldre mannen. När de protesterade, höll han fast deras händer och kroppar, så att 53-åringen ostört kunde våldta och på andra sätt utnyttja flickorna sexuellt.

Polisen misstänker inte att 53-åringen på annat sätt var delaktig i själva prostitutionshärvan. Han hade kontakt med två av flickorna vid ett tillfälle, då han våldtog och förnedrade dem.

För det ska han nu svara i rätten.

37-åringen däremot, hade satt det i system.

Han var god vän med 53-åringen. De bodde i samma stad, umgicks i samma kretsar och arbetade i samma bransch. Därför tillät han den äldre mannen, liksom flera av hans övriga vänner och bekanta, att utnyttja och förnedra tonårsflickorna sexuellt.

Som "tack för hjälpen" fick flickorna pengar och sprit.

37-åringen dömdes i mars i år mot sitt nekande av Bollnäs tingsrätt till fyra och ett halvt års fängelse för våldtäkt, grovt sexuellt tvång, grovt sexuellt utnyttjande, grovt sexuellt utnyttjande av underårig, grovt koppleri, falsk tillvitelse och olovlig körning.

En dom som han överklagade till Svea hovrätt, som skärpte straffet med två år. 37-åringen vände sig då till Högsta domstolen, som i juli i år meddelade att det inte blir någon ytterligare prövning av målet.

Sex och ett halvt års fängelse står fast.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons