Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga män kapade bankkonton

/
  • Grafik: Magnus Rolands
  • Kapade konton. Två i kompisgänget jobbade i butik. Där såg de till att skaffa den kortinformation de behövde, för att sedan kunna stjäla kundernas pengar.

Annons

Det var under en och samma dag i början av april som tre anmälningar inkom till polisen i Falun. Samtliga rörde pengar som försvunnit från privatpersoners bankkonton och gått till en spelsajt på nätet.

- Men ingen av de här personerna hade spelat för pengarna, berättar Ulrika Jansson, utredare vid polisen i Falun.

Som tog sina fall med sig in till kollegan Patric Kjellberg.

Han hade också ett antal anmälningar på sitt bord med samma typ av innehåll. Pengar som tagits från privatpersoners konton och förts vidare till sammanlagt fyra olika spelbolag på internet.

- Vi började titta på det här för att se om det kunde finnas kopplingar, säger de.

Och det fanns det.

Omgående fann utredarna att de flesta personer som uppgett att de drabbats av pengastölder, hade handlat i en och samma butik i Falun. Man lyckades också spåra en person som bestulits efter att ha handlat i en butik i Borlänge.

Totalt handlade det om tretton personer.

Gemensamt för dem alla var att kort efter att de handlat i de aktuella butikerna, gjordes uttag från deras konton. Kontoutdragen visade att pengarna gått till spelbolag på internet.

- Ett av dem var Redbet. Bolaget ställde upp och gav oss all information som gick att få, berättar Ulrika Jansson.

I den aktuella butiken i Falun arbetade en 17-årig pojke. I butiken i Borlänge, där en kund drabbats, hade hans 19-åriga kompis vid det tillfället arbetat extra.

Pojkarna hade samma tillvägagångssätt.

I tre enkla steg kapade de kundernas konton.

När en kund betalade med kort memorerade kassören giltighetsdatum och den tresiffriga säkerhetskod som finns på baksidan av bankkortet. Med tillgång till butikens kvittokopia som innehåller fullständigt kortnummer, kunde pojkarna sedan komma åt kundens pengar.

- Förvånansvärt enkelt, konstaterar utredarna.

Pengarna som togs från kundernas konton fördes direkt till spelbolag på nätet. Men inte för att spelas för. Syftet var istället att tvätta dem. I nästa steg fördes pengarna till olika privata bankkonton, från vilka de sedan plockades ut.

Totalt har polisen lyckats spåra 191 000 stulna kronor. Av dem hade 77 000 tagits från en och samma person.

- Men enligt Redbet kan det handla om mer. De hävdar att de inblandade hanterat 300 000 kronor på spelsighten, berättar utredarna.

Den 15 maj hämtades de misstänkta i härvan till förhör. Sammanlagt var det sju personer, varav en omedelbart kunde avföras från utredningen. Det rörde sig om en man vars identitet använts för att skapa ett spelkonto, vilket mannen själv var helt ovetande om.

Alla tillhörande ett kompisgäng i åldrarna 17-23 år, som trodde sig ha hittat ett enkelt och säkert sätt att skaffa sig extra pengar. I samma bekantskapskrets hittade polisen senare ytterligare två personer, som också var inblandade i härvan.

Nu är männen, som alla är ostraffade sedan tidigare, misstänka för bedrägeri, medhjälp till sådant och två olika former av häleri.

Det är brott som kan leda till fängelse.

- Alla inblandade har erkänt, säger Patric Kjellberg.

Åtal mot kompisgänget kommer troligen att väckas inom kort.

Mer läsning

Annons