Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung man får mildrat straff för våldtäkt mot barn – så resonerade hovrätten

En ung man från Ludvika kommun som dömdes till 150 timmars ungdomstjänst, bland annat för våldtäkt mot barn, har nu fått sitt straff sänkt av hovrätten.
Detta bland annat för att kommunens social- och utbildningsförvaltning anser att ungdomstjänst inte vore lämplig för mannen, som dömts mot sitt nekande.

Annons

Mer Blåljusläsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Åtta bra tips: Så skyddar du dig mot inbrott

Drabbad av inbrott – så ökar du chansen att få dina värdesaker tillbaka

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

I mars i år dömde Falu tingsrätt en ung man från Ludvika till 150 timmars ungdomstjänst för våldtäkt mot barn, olaga hot samt skadegörelse. Dessa tre brott begicks i Ludvika kommun i augusti i fjol (våldtäkten samt det olaga hotet) samt i april i fjol (skadegörelsen).

Han skulle även betala 114 400 kronor i skadestånd till flickan, som var under 15 år, som han hade förgripit sig på vid flera tillfällen under en natt i augusti. Mannen har hela tiden förnekat brott gällande alla tre brott han dömts för.

Läs även: Ung man dömdes för våldtäkt mot barn

Svea hovrätt har sänkt straffet för en ung man från Ludvika som har dömts för bland annat våldtäkt mot barn. Straffet sänks från 150 timmars ungdomstjänst till skyddstillsyn då mannen anses olämplig för ungdomstjänst samtidigt som hovrätten anser att det är större chans att skyddstillsynen kan bidra till att mannen i framtiden avhåller sig från brottslig verksamhet.

Den unge mannen överklagade dock tingsrättens dom till Svea Hovrätt. Han yrkade i första hand på att hovrätten skulle frikänna honom helt och hållet och i andra hand på att straffet skulle sättas ner ordentligt.

Hovrätten finner dock ingen anledning att ändra sin dom gällande varken våldtäkten mot barn, det olaga hotet samt skadegörelsen. Däremot gör hovrätten en annan bedömning beträffande straffet.

När tingsrättens dom kom ansåg nämligen social- och utbildningsförvaltningen i Ludvika kommun att mannen var lämplig för ungdomstjänst. Till hovrätten har förvaltningen dock gett en ny bedömning om att mannen är olämplig för ungdomstjänst.

Detta bland annat eftersom mannen uppgett att man mår dåligt, utan att gå in närmare på detta. Han är positiv till behandling och vill gärna ha en samtalskontakt. Mannen själv är villig att utföra ungdomstjänst och förstår inte varför förvaltningen nu anser att han inte är lämplig för detta.

Hovrätten skriver i sin dom att det enligt hovrättens bedömning "vore olämpligt att fastställa tingsrättens dom på ungdomstjänst med hänsyn till att social- och utbildningsförvaltningen i Ludvika numera inte anser denna påföljd som lämplig för NN. Hovrätten beaktar även vad som kommit fram om NN:s personliga förhållanden under huvudförhandlingen här. Denne har också sagt sig vara positiv till en skyddstillsyn med möjlighet för honom att få en övervakare att samtala med.

Vid sådant förhållande finner hovrätten att en skyddstillsyn kan antas bidra till att NN i framtiden avhåller sig från brottslig verksamhet och att en objektiverad bedömning inte ger vid handen att denna påföljd ska anses som strängare än det utdömda antalet timmar ungdomstjänstsamhällstjänst", skriver hovrätten i sin dom.

Hovrätten påpekar även att både åklagaren och mannen själv har ansett att skyddstillsyn, eventuellt i förening med föreskrifter om psykologkontakt, skulle kunna vara en lämplig påföljd.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons