Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två män åtalas – ska ha framställt stora mängder narkotika

Två män har åtalats misstänkta för flera fall av narkotikabrott.
Männen ska bland annat ha framställt och försökt framställa stora mängder amfetamin på en plats i Hedemora kommun.
De båda männen har erkänt gärningarna.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Knarkhärvan i Borlänge: Misstänkta gömde amfetamin i kaffepulver

Knarkrättegången inleds i Falu tingsrätt - åtta män är åtalade

Knarkhärvan i Borlänge – i dag kommer domen

Två män i 25-årsåldern, den ene bosatt i Hedemora och den andre i Stockholmsområdet, har åtalats vid Falu tingsrätt misstänkta för flera fall av narkotikabrott, samt försök till narkotikabrott samt förberedelse till grovt narkotikabrott.

Enligt åtalet ska de båda männen, tillsammans och i samförstånd, olovligen ha framställt amfetamin, som är narkotikaklassat. Detta ska ha skett på en plats i Hedemora kommun mellan den 1 december 2014 och den 6 april 2015.

Vid varje tillfälle ska männen ha framställt mellan ett och fem gram amfetamin. De båda åtalas därför misstänkta för narkotikabrott.

I andra hand yrkar åklagaren på att den ene av männen ska dömas för medhjälp till narkotikabrott då han, enligt åtalet, ska ha hjälpt den andre mannen att framställa narkotika, bland annat genom att bistå med diskning, städning, rengöring och andra åtgärder kopplade till tillverkningsprocessen samt låtit den andre mannen beställa utrustning och material i hans namn.

Kammaråklagare Kristofer Magnusson yrkar även på att laboratorieutrustning, vågar, kläder, kokplattor, kemikalier och övrig utrustning, som har beslagtagits och som ska ha använts för att framställa narkotikan, ska förverkas.

Två män har åtalats misstänkta för flera fall av narkotikabrott, som ska ha begåtts i Hedemora. OBS: Bilden är arrangerad.

Vid samma period, 1 december 2014-6 april 2015, ska duon även ha försökt framställa mer amfetamin, vid ett stort antal tillfällen. Därför åtalas de även misstänkta för försök till narkotikabrott.

Även här yrkar åklagaren på att den ene av männen i andra hand ska dömas till medhjälp till försök till narkotikabrott.

Vidare åtalas de båda männen misstänkta för förberedelse till grovt narkotikabrott. Enligt åtalet ska männen ha skaffat, tagit emot och förvarat utrustning som varit särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid narkotikabrott genom framställning av amfetamin.

Åklagaren anser att om männen hade lyckats tillverka all narkotika som de hade utrustning till så hade de tillverkat omkring 3,3 kilo amfetamin, omkring 17 gram DMA samt omkring 14 gram 2C-B.

"Brottet bör bedömdas som grovt eftersom det avsett särskilt stor mängd narkotika", skriver åklagaren i åtalet.

Och även i detta fall yrkar åklagaren i andra hand på att den ene mannen ska dömas för medhjälp till förberedelse till grovt narkotikabrott.

De båda åtalade männen hade utrustning att tillverka flera kilo amfetamin. OBS: Bilden föreställer ett amfetaminbeslag som gjordes i Malmö 2012.

I början av april 2015 ska de båda männen ha överlåtit en okänd mängd mindre narkotika till två personer. Detta ska ha skett på samma adress som narkotikan ska ha tillverkats på. Därför åtalas de båda männen för ytterligare två fall av narkotikabrott.

Som bevisning lägger åklagaren fram fotografier från polisens husrannsakan, beslagsprotokoll samt protokollet över platsundersökningen vilket, enligt åklagaren, styrker att brotten ska ha begåtts så som han framställer det i åtalet.

Övrig bevisning består bland annat av kvitton och försändelsedokumentation samt digital information kring fynd som ska ha gjorts i datorer och som, enligt åklagaren, styrker att männen ska ha gjort sig skyldiga till brotten de åtalas för.

De båda männen erkänner samtliga gärningar.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons