Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre män från Dalarna fälldes i Bandidosmål

Annons

Under flera dagar i juni hölls rättegången rörande den stora utpressningshärvan med Bandidos-kopplingar. Förhandlingarna ägde rum i Stockholms tingsrätts säkerhetssal, där sammanlagt sju personer ställdes inför rätta misstänkta för delaktighet i härvan.

Av dem hör tre hemma i Dalarna.

Det är en 34-årig man, ledare för Bandidos Ludvika, en 27-årig man som är medlem i samma avdelning samt en 29-årig man från Grängesberg, som inte själv är medlem men är bekant med Bandidos-männen från Ludvika.

När Stockholms tingsrätt i går meddelade dom i målet fälldes sex av de sju åtalade. Den som friades var en kvinna från Sollentuna, som misstänktes för att ha anlitat Bandidosledaren från Ludvika för att driva in en skuld.

Kvinnan frias av rätten, men för att ha försökt driva in pengarna döms ändå Ludvikaledaren. Han anses även ha gjort sig skyldig till ytterligare ett fall av grov utpressning, den gången fullbordat brott, mot en annan person i Grängesberg.

För brotten ska 34-åringen nu avtjäna ett och ett halvt års fängelse, vilket är det näst längsta fängelsestraff som utdöms i målet. Ludvikaledaren ska också, tillsammans med andra åtalade i härvan, betala skadestånd till sina två offer med sammanlagt 180000 kronor.

Det är för händelsen i Grängesberg, där en 28-årig man misshandlades och pressades på pengar, som också 29-åringen som inte är medlem i mc-gänget, döms.

Tingsrätten anser att han gjort sig skyldig till medhjälp till misshandel, då han genom att slå sönder en telefon hindrade andra personer som befann sig i lägenheten att tillkalla hjälp.

För det ska 29-åringen, som också bor i Grängesberg, avtjäna en månads fängelse. Han ska också vara med och betala en mindre summa av det skadestånd som offret nu ska ha av Bandidos-medlemmarna från Ludvika.

I samma händelse i Grängesberg var den 27-årige Bandidos-medlemmen från Ludvika inblandad. Han har också figurerat vid ytterligare ett våldsamt utpressningsförsök mot samma offer.

Stockholms tingsrätt anser att 27-åringen gjort sig skyldig till grov utpressning, försök till sådant, narkotikabrott, brott mot inkassolagen, brott mot knivlagen, dopningsbrott och vapenbrott.

För den sammanlagda brottsligheten får han det längsta straff som utdöms i utpressningshärvan två års fängelse. Han döms också att tillsammans med ledaren för Bandidos Ludvika betala 150400 kronor i skadestånd till sitt offer.

Fakta: De åtalade i härvan

29-åringen från Grängesberg

 • Är inte medlem i mc-gäng, men bekant med medlemmar i Bandidos Ludvika. Åtalades i den nu aktuella härvan för medhjälp till grov misshandel och grov utpressning efter händelsen i Grängesberg i januari 2006.
 • Fälldes av tingsrätten för medhjälp till misshandel och dömdes till en månads fängelse.

34-åringen från Ludvika

 • Överklagade sin dom till hovrätten. Ledare för Bandidos avdelning Ludvika och listad som ett av polisens national targets i projekt Alcatraz.
 • Åtalades i det aktuella målet för grov misshandel och grov utpressning för händelsen i Grängesberg i januari 2006 samt försök till grov utpressning och brott mot inkassolagen för händelserna i Stockholm från december 2006 fram till den 25 april 2007.
 • Dömdes av tingsrätten för grov utpressning, försök till grov utpressning och brott mot inkassolagen till ett år och sex månaders fängelse.

29-åringen från Gävle

 • Medlem i mc-gänget Solidos i Gävle. Åtalades i utpressningshärvan för grovt försök till utpressning och brott mot inkassolagen, efter händelsen på byggarbetsplatsen i Stockholm i januari 2007.
 • Dömdes av tingsrätten för försök till grov utpressning och brott mot inkassolagen till fyra månaders fängelse.

41-åringen från Sollentuna

 • Tillhör inte något av de aktuella mc-gängen, men är bekant med personer som är medlemmar. Åtalades för anstiftan till försök till grov utpressning samt anstiftan till brott mot inkassolagen efter händelserna i Stockholm från december 2006 till 25 april 2007.
 • Friades av tingsrätten, som ogillade åtalet mot kvinnan.

27-åringen från Ludvika

 • Tillhör Bandidos X-team och är ytterligare ett av polisens national targets i projekt Alcatraz. Åtalades för grov misshandel och grov utpressning efter händelsen i Grängesberg i januari 2006 och för vapenbrott, narkotikabrott och dopningsbrott efter fynden polisen gjorde i samband med husrannsakan i mannens lägenhet i april 2007.
 • Åtalades även för grovt försök till utpressning, brott mot inkassolagen och brott mot knivförbudslagen efter händelserna på byggarbetsplatsen i Stockholm i januari 2007.
 • Fälldes av tingsrätten för grov utpressning, försök till grov utpressning, narkotikabrott, brott mot inkassolagen, brott mot knivlagen, dopningsbrott och vapenbrott.
 • Straffet blev två års fängelse.

39-åringen från Solna

 • Är inte medlem i Bandidos, men har bekanta i mc-gänget. Åtalades för försök till grov utpressning efter händelsen på byggarbetsplatsen i Stockholm i januari 2007.
 • Fälldes för misshandel och olaga hot. Straffet blev tre månaders fängelse.

35-åringen från Haninge

 • Är inte medlem i Bandidos. Åtalades för försök till grov utpressning och brott mot inkassolagen efter händelserna i Stockholm från december 2006 fram till 25 april 2007.
 • Fälldes för försök till grov utpressning och brott mot inkassolagen och dömdes för det till åtta månaders fängelse.

Mer läsning

Annons