Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolv års fängelse för knarkligan i Falun

Annons

Den längsta påföljden för grovt narkotikabrott är fängelse i tio år.

Falu tingsrätt dömde i går den ensamstående 24-åringen och den 30-årige småbarnspappan som bott tillsammans med sin sambo fram till gripandet den 3 augusti 2006 till ovanligt hårda straff.

Den 24-årige mannen från Svärdsjö har tidigare bara dömts till bötesstraff vid tre tillfällen.

Han har nu gjort sig skyldig till hantering av så stora mängder alprazolam att tingsrätten kommit fram till att han ska dömas för motsvarande 999 gram ren substans av vilket det är möjligt att bereda 999 000 doser på ett gram vardera och dessutom 3 990 kapslar med alprazolam.

Enligt tingsrätten är man då uppe vid maxstraffet på tio års fängelse för grovt narkotikabrott.

Men en andra åtalspunkt som gäller hantering av omkring 957 gram alprazolam som kan ge 600 000 doser på ett gram vardera gör att det sammanlagda straffvärdet blir tolv års fängelse.

Den 30-årige småbarnspappan från Gävle avtjänade fortfarande slutdelen av ett fängelsestraff på fem år för grovt narkotikabrott när han greps på bar gärning i Vin-tjärn.

Han förekommer under elva avsnitt i belastningsregistret. När han flyttade till Svärdsjö hade han fotboja.

Han döms på samma grunder som 24-åringen och får därmed samma påföljd - fängelse i tolv år.

Den 29-årige man från Svärdsjö som kom till huset i Vintjärn för att hämta sin datorskrivare och stannade kvar för att hjälpa till med underdelar till tablettkapslar döms till fängelse i tre månader.

En 29-årig man från Sveg som åkt runt för att försöka inkassera knarkskulder och sälja dopningsmedel får fängelse i sex månader.

Efter åtta månaders arbete med många förhör och många rättegångsdagar får de fyra advokater som försvarat de åtalade männen arvoden som sammanlagt uppgår till 1,6 miljoner kronor.

Enligt narkotikapolisen och åklagaren var försäljningsvärdet på narkotikan som hanterades och såldes från Vintjärn värd mellan tio och tjugo miljoner kronor.

Mer läsning

Annons