Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio månaders fängelse för tiotalet stuginbrott

De två männen påstod att de kom med färjan från Polen till Sverige för att söka arbete. En knapp vecka sedan greps de i trakterna mellan Dalarna och Värmland, med skåpbilen full av stöldgods. Nu har båda dömts till tio månaders fängelse för ett tiotal stuginbrott.

Annons

De två männen, den ene i 40-årsåldern och den andre i 20-årsåldern greps av polisen i trakterna av Hagfors i slutet av oktober.

Då hade närmare tiotalet stuginbrott gjorts på Malungs finnmark och på andra sidan länsgränsen i Värmland.

När de greps hade polisen fått ett hett tips om en mystisk vit bil som iakttagits vid en stuga och två män som bar ut föremål från stugan till den utlandsregistrerade bilen.

En värmländsk polispatrull, som fanns i närheten, lyckades få stopp på bilen.

I bilen fanns en stor mängd föremål och de två männen. Föremålen, skulle det visa sig, kom från närmare tiotalet inbrott som gjorts i fritidshus och uthus i området.

Brottsplatserna ligger inom ett cirka fem mil långt område från Råforsen, Malung, och Navarkölen, Äppelbo, till ner mot Mossjön, Hagfors.

Männen hade övernattat i bilen, oftast i trakterna av Tyngsjö.

I förhören lämnade männen olika uppgifter om föremålens ursprung.

Den äldre av männen uppgav att de inte fick något arbete och att de då i stället bestämde sig för leta skrot på soptippar och återvinningscentraler.

De hade letat var för sig och var den yngre hittat sina saker visste han inte. Den äldre hade inte varit inblandad i några stölder, däremot hittat saker som varit "gömda under båtar".

Den yngre mannen medgav dock ett antal av inbrotten och att han gjort dessa utan inblandning av den äldre. Under tiden som inbrottsturnén pågick hade han gömt stöldgods under båtar som legat på land.

Båda männen åtalades för stölder och inbrott på nio olika ställen. Värmlands tingsrätt finner att det är en ganska omfattande brottslighet som de två nu döms för.

Båda får tio månaders fängelse, den yngre mannen för stölder och den äldre för stöld och häleri. De ska dessutom betala skadestånd med cirka 13 000 kronor till några av de bestulna stugägarna.

Mer läsning

Annons