Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillslag mot Bandidos

/
  • Foto: HENRIK MONTGOMERY/Scanpix
  • Uppbrutet. I tisdags kväll slog Nationella Insatsstyrkan till mot Bandidos lokaler i Ludvika. Tidigare under dagengreps en medlem ur Bandidos, Ludvika, misstänkts för grov utpressning.

Annons

Det var strax efter halv sju på tisdagskvällen som polisen Dalarna och Nationella Insatsstyrkan (NI) på uppdrag av länskriminalpolisen i Stockholm, slog till mot mc-klubben Bandidos lokaler i Ludvika. Där bröt man sig in för att utföra en husrannsakan.

Samtidigt gjordes en liknande insats mot mc-klubbens lokaler i Gävle.

Bakgrunden till insatsen är att två män tidigare under tisdagskvällen greps av polis i Stockholm misstänkta för försök till grov utpressning. En av de gripna är, enligt polisen, medlem i Bandidos Ludvika och den andra personen hör till Bandidos i Gävleborg.

Tillslaget mot Bandidos lokaler i Ludvika och Gävle resulterade enligt polisen i beslag av gods. Vad det rör sig om vill man dock inte i det här läget säga.

Inte heller vill polisen berätta om det misstänkta utpressningsförsöket, som föranledde insatserna i Gävleborg och Dalarna.

- Nej, det kan vi inte. Det här kan komma att växa, säger Ulf Göranzon, presstalesman för rikskriminalpolisen i Stockholm.

Inledande förhör med de misstänkta männen har hållits och nu kommer männen att tilldelas offentliga försvarare. De är anhållna och beslut om de kommer att begäras häktade fattas troligtvis av åklagare i dag, torsdag.

Fakta: Nationella insatsstyrkan (NI)

  • Nationella Insatsstyrkan, NI, bildades 1991. Dess huvuduppgift är att utgöra samhällets yttersta resurs vid exceptionella situationer, såsom terroristangrepp. Det krävs hårda fysiska och psykiska tester för att bli antagen och det tar lång tid att få fram en lämplig person.
  • I dag består NI av 53 poliser och två civilanställda.
  • NI används bland annat i gisslansituationer, vid riskfylld husrannsakan, ingripande mot beväpnad farlig person, polistaktiska förhandlingar.
  • Styrkan kan även användas för kvalificerad spaning och kartläggning av svårtillgänglig miljö, dykuppdrag, skydds- och insatsberedskap vid statsbesök eller liknande händelser med förhöjd hotbild där insatskapacitet, distansskydd, närskydd, sjukvårdskompetens eller dykkompetens behövs.
  • Den 1 oktober 2006 överfördes Nationella Insatsstyrkan organisatoriskt till Rikspolisstyrelsen, med placering vid Rikskriminalpolisen, RKP. Styrkan tillhörde tidigare Polismyndigheten i Stockholms län.

Mer läsning

Annons