Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar tillbaka erkännande av Metallförskingring

Annons

Det var vice chefsåklagare Olle Sohlberg som fick inleda tingsrättsförhandlingarna.

I sin sakframställan beskrev han hur den 44-åriga kvinnan, som vid tiden arbetade vid Metalls avdelning 63 i Borlänge, under åren 2000 till 2004 förskingrat över en miljon kronor ur Domnarvets arbetares sjukfond.

Via sjukfonden kan anställda få hjälp med sina sjukvårdskostnader. Fram till oktober 2002 skedde återbetalning av sådana kostnader kontant, mot uppvisande av kvitto på Metalls avdelning 63.

Där hade den 44-åriga kvinnan huvudansvaret för pengaflödet och bokföringen av affärshändelser i fonden.

Enligt Olle Sohlberg beställde kvinnan under de aktuella åren stora summor pengar till fonden från banken, som sedan levererades till Metalls avdelning 63. Men i flera fall bokfördes inte pengarna alls och i vissa fall långt senare.

På så sätt menar åklagaren att kvinnan lyckades mygla till sig sammanlagt 741 168 kronor.

Vidare påstår han att hon i efterhand, när hon förstod att misstankar om brott uppstått, försökt manipulera bokföringen och på så sätt försökt dölja förskingringen.

I oktober 2002 ändrades sjukfondens rutiner. Kontantkassorna togs bort och återbetalning började istället ske via medlemmarnas löner. Enligt åklagaren började kvinnan då att använda sig av internetbanken, där hon kunde överföra pengar från fonden till sitt eget konto.

Polisutredningen har visat att minst 19 sådana överföringar skett.

Och huvuddelen av pengarna, över 200 000 kronor, har via fonden gått till kvinnans konto och sedan vidare till den idrottsförening där hon under den aktuella tiden var kassör.

En i sammanhanget mindre summa pengar, stannade på kvinnans konto och användes till betalning av privata räkningar.

För rätten berättade kvinnan i går att hon under den aktuella tiden mådde mycket dåligt. Hon kände sig utbränd, var sjukskriven en del av arbetstiden och hann inte med att sköta de åtaganden hon hade på arbetsplatsen.

När hon i juni 2004 konfronterades av företrädare för Metall, fick hon en chock.

Hon skrev då under ett erkännande om förskingring rörande över 600 000 kronor, som enligt henne var helt felaktigt.

- Jag vågade inget annat. De hotade med polisen. Jag satt där helt själv och visste inte vad jag skulle göra.

I dag ångrar hon sig.

Enligt kvinnan har hon inte begått något brott. I alla fall inte avsiktligt. Internetöverföringarna erkänner hon, men menar att det rör sig om rena misstag.

- Under den här tiden hade jag inte koll på vad jag höll på med. På något sätt snurrade jag till det rejält.

Hon pekar på det faktum att hon vid minst tre tillfällen upptäckte sina felaktiga överföringar. Dessa rättades då till, via återbetalningar från idrottsföreningen till det privata kontot och sedan vidare till sjukfonden.

Sammanlagt rör det sig om 60000 kronor.

För de 741 168 kronor som åklagaren påstår försvann under kontantbetalningstiden, vill dock kvinnan inte ta något ansvar. För rätten berättade hon i går att det fanns sju pengaskrin innehållande sammanlagt 400 000 kronor på avdelningen, som en rad andra anställda hade ansvar för.

De hade alla sina egna redovisningssystem.

Samtidigt hade fler än hon befogenhet att beställa pengar till fonden från banken. När leveranser gjordes, var hon på grund av sjukdom ofta inte där för att motta och kvittera pengarna.

I flera fall saknas mottagarbevis och i andra saknas kvittens.

- Mitt underlag för bokföring var kontoutdragen från banken. Jag förutsatte att pengarna kommit till oss och fanns i kassan. Men om det verkligen var så, det vet jag inte.

Försvaret, genom advokat Per Borgblad, menar att det i frågan om kontantkassan handlar om stress och bristande rutiner. Arbetsgivaren har gett dåliga direktiv, i vissa fall inga alls, rörande bokföringen och handhavandet av de kontanta medlen.

Anmärkningsvärt, anser Borg-blad, då det handlade om stora summor.

- Vi tror inte att pengarna lämnat fonden, säger han.

I dag fortsätter förhandlingarna. Flera vittnen ska höras, kallade av såväl åklagare som försvar.

Bland annat kommer revisorerna att inta vittnesbåset. Enligt den åtalade kvinnan har ingen av dem anmärkt på bokföringen under de aktuella åren.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons