Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stugägare drabbades mardröm

/
  • Jan och Marianne Halléns smultronställe är efter branden ett minne blott. Från vänster Per-Gunnar Larsson, Anna Lärka Stenback och Tore Näsman.
  • På marken invid husruinen ligger den vackert handmålade stenen.
  • Skadegörelsen i Tore Näsmans sommarstuga är minst sagt omfattande.

Jan och Marianne Halléns nyrustade sommarhus brann ned till grunden. Ett stenkast därifrån vandaliserades Tore Näsmans fastighet svårt.
– Vilken sorg de har åstadkommit, säger Marianne Halléns svägerska Anna Lärka Stenback.

Annons

Natten mot söndag slog vandaler till mellan Djura och Skeberg i Leksands kommun. Sommaridyllen vid sjön Gyllingen förvandlades hastigt och mindre lustigt till en kylslagen mardröm. Fyra fastigheter hemsöktes. Halléns drabbades värst. Huset brann ned till grunden.

Det enda som finns kvar av Halléns hus är skorstenstocken. Allt annat är förvandlat till aska.

– De byggde precis ut huset i somras, säger Anna Lärka Stenback. Handikappanpassat och allt. Från början var det mor-och farföräldrar som byggde här vid sjön i början på 1960-talet. Sedan har det byggts ut och till under åren.

Allt för att underlätta för Marianne och hennes man Jan som drabbats av nervsjukdomen ALS. De byggde ut huset för att få en fin tid där framöver i livet.

– Det här är som en samlingspunkt vid Gyllingen, berättar Anna. Sist satt vi här och åt kräftor.

Det är känt att plogbilen passerade området på lördagskvällen vid 19-tiden. På söndagsmorgonen såg en jägare att det rykte vid Halléns fastighet. På eftermiddagen var polis på plats för en teknisk undersökning.

I snön syns spår. Större och mindre fotspår och det syns att de försökt gå i varandras spår. Vid vägkanten bilspår.

– Vilken sorg de åstadkommit, fortsätter Anna Lärka Stenback. Jan och Marianne är förkrossade. Tidigare har deras liv balanserat på en skör tråd. Nu är det katastrof.

– Vilken sorg, säger Per-Gunnar Larsson som hjälpte Halléns med tillbyggnaden i somras.

En annan som drabbades hårt av vandalernas framfart är grannen till Halléns, Tore Näsman. Också han har byggt ut och snyggat till i ett års tid. Nu är det mesta förstört. Åtskilliga rutor har krossats, dörrar har brutits upp och invändigt ser det mer eller mindre ut som ett slagfält.

– Helt meningslöst. Det ställer till så mycket jobb att rätta till det här, säger han.

– Tänk om de förstår vad de har ställt till med! Jävla idioter, rent ut sagt avslutar Anna Lärka Stenback.

På söndagskvällen utbröt också en liten brand i ett uthus aningen söderut i Gröntuv, Gagnef. Enligt insatsledare Kjell Olsson har branden inget samband med brandtillbuden vid sjön Gyllingen.

Fotnot: Den som vet något om eller kring mordbranden vid Gyllingen ringer 11414 eller närmaste polismyndighet.

Mer läsning

Annons