Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandberg i rätten: "Grälen gick över styr"

Annons

Iklädd svart kostym fördes Mikael Strandberg in i rättssalen i Mora i går morse. Där fick han lyssna till åklagarens sakframställan rörande misstanke om grov kvinnofridskränkning och grov misshandel av den före detta hustrun.

Brott han i huvudsak nekar till att han begått.

Mikael Strandberg fick sedan höra sin före detta hustru, Titti Strandberg, rent allmänt berätta om deras relation. Om hur de träffades runt jul 1989 via ett radioprogram, hur hon bjöd ut honom på middag i Vansbro, hur de fann varandra och sedan blev ett par. Några år senare gifte de sig.

Och om hur hon började lägga märke till sidor hos honom som skrämde henne. Hur han fick plötsliga och våldsamma raseriutbrott över saker hon inte förstod.

– Jag såg att han led av det. Och jag försökte hjälpa honom. Jag anpassade mig. Programmerade mig för Mikael, sade hon.

Det var många gånger med sprucken röst och tårarna rinnande, som Titti Strandberg berättade för rätten om våldet som hon hävdar att hon utsatts för. Om hur hennes make under en resa till Nya Zeeland i början av 1990-talet för första gången började visa sådana tendenser och om hur det några år senare eskalerade.

Raseriutbrotten övergick i rena handgripligheter.

Hårda ord blev till knuffar. Och sedan till slag, bett och spottloskor.

Enligt Titti Strandberg hände det överallt, på resor de gjorde tillsammans och i hemmet. Och så ofta att det till slut blev lika vanligt för henne att bli slagen, som att borsta tänderna.

I januari 2006, efter att hon slagits medvetslös i hemmet, bestämde hon sig.

– Jag förstod att jag måste lämna honom. Annars skulle det sluta med att han dödade mig.

Mikael Strandberg lyssnade till vad den före detta frun sade - och blev bedrövad.

För rätten berättade han i går sin version av relationen makarna emellan. Om hur han i Titti sett sin drömkvinna, som han bjöd in i livet som äventyrare för att han ansåg att det också behövdes ett kvinnligt perspektiv.

Men det blev inte bra.

Relationen tog stryk i det hårda arbetet som lades ner i det gemensamma företaget. Han satsade helhjärtat, men sade i rätten i går att hon inte var beredd att göra det samma. Ofta ville hon hoppa av i planeringsstadiet eller strax innan genomförandet av en expedition.

Resan till Sibirien togs som exempel, vilken hon avbröt och reste hem. I går avslöjade Mikael Strandberg att hjärtfel varit den officiella förklaringen till avhoppet, medan dålig psykisk och fysisk form ska ha varit de egentliga orsakerna.

Och det var enligt Mikael Strandberg efter Sibirienresan som deras äktenskap brakade samman. För rätten berättade han om den före detta fruns ständiga anklagelser om att han på olika sätt skulle gått bakom hennes rygg, i relationer till andra människor och i ekonomiska frågor.

Och att det ska ha varit orsaken till att det uppstod bråk mellan dem.

– Vi grälade, grälade och grälade. Om samma saker hela tiden. Och två gånger gick det över styr och det skäms jag så fruktansvärt över, sade han.

Mikael Strandberg syftar på två fall av våld som han anklagas för att ha utsatt Titti Strandberg för under 2006. Dem erkänner han delvis. Till övriga anklagelser om våld, så som åklagaren beskriver dem, nekar han.

Det är en ny inställning, som Mikael Strandberg gjorde gällande i går.

För två veckor sedan när förundersökningen delgavs honom, sade han i ett polisförhör som han själv påkallade, att han ”tog på sig allt”.

I går berättade han för rätten att han just då känt så, efter att han i häktet läst Nya testamentet och böcker om brott, straff, skuld och skam. Samtliga skrifter, enligt honom, med något slags budskap om att det är nödvändigt om man ska kunna gå vidare med sitt liv.

- Men nu förstår jag. Det är självklart att jag ska ta på mig det jag har gjort. Men inte det andra, sade han.

Rättegången fortsätter den 28 februari.

Då ska de första av åklagarsidans totalt nio vittnen höras.

Mer läsning

Annons