Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storebror slog ihjäl sin lillebror med slägga –försattes på fri fot efter rättegången

Mycket av rättegången i Mora tingsrätt mot den man i 45-årsåldern som erkänt att han slagit ihjäl sin bror i en verkstad i Malung, kom att handla om deras realtion. Åklagaren yrkade på att han skulle dömas för dråp, försvaret hävdade misshandel och vållande till annans död. Mannen försattes på fri fot efter förhandlingen.

Annons

Det var en rörande enighet mellan åklagaren Fredrik Skoglund och försvarsadvokaten Anders Ericson om vad som hänt i verkstaden i Malung på eftermiddagen den 15 september. Den åtalade mannens yngre bror kom till verkstaden och skulle ha pengar av sin storebror. Han höll på med en kund och hade inte tid.

Både den åtalade och ett vittne beskrev hur den yngre brodern blev allt ivrigare och otåligare i sin argumentation för att få pengar av brodern. Han viftade med armarna och kröp intill sin bror som jobbade. Vittnet konstaterade att det var en mycket obehaglig stämning i lokalen och den yngre skröt om att han var så kriminell och hade papper på att han kunde göra nästan vad som helst och skulle undgå att bli straffad.

Se chefsåklagaren Fredrik Skoglund under rättegången.

Det framkom också att vid ett tillfälle behövde den åtalade en slägga för att kunna utföra det arbete han höll på med och när han passerade brodern slog han honom i huvudet med släggan och brodern sjönk ihop på golvet.

Vittnet blev så rädd att han lämnade verkstaden och åkte från platsen. Detta var i stora drag åklagaren och försvaret överens om. Den åtalade hade med sin slägga slagit brodern i huvudet och efter att han förts till sjukhus avled han ett dygn senare.

Åklagare Fredrik Skoglund försökte flera gånger få den åtalade att berätta om hur han tänkte strax innan och i det ögonblick han slog brodern i huvudet, men mannen hävdade att han nog inte tänkt alls.

– Det svartnade för mig, jag bara tog släggan och slog för att få honom att hålla käften, berättade mannen.

Den döde mannen hade två skador i huvudet, varav den ena kom från släggan och den andra kan ha uppstått när han slog i golvet. Rättsläkare Fredrik Tansen kunde inte fastslå vilken av skadorna som kunde varit dödande, var och en av dem var livshotande.

Vidare diskuterades om mannen skulle haft ett uppsåt och och om han varit medveten om att det kunde medföra skador som var livshotande. Åklagaren hävdade det, men försvaret menade att det handlade om en tillfällighet.

Annars användes mycket av tiden till att argumentera för hur mannen hade blivit hotad, pressad av sin yngre bror och hur mycket det skulle väga in. Åklagaren menade att det bidrog, försvaret att det varit helt avgörande för händelseförloppet.

Fredrik Skoglung yrkade på 3-6 års fängelse och försvarsadvokaten på max ett år. Kort efter rättegången avslutades beslutade tingsrätten att mannen skulle försättas på fri fot, efter att han varit anhållen och häktad sedan 19 september.

Dom i målet kommer att meddelas den 15 november.

Läs mer blåljusnyheter här

Rättegång mot mannen som slagit ihjäl sin bror i en verkstad i Malung

Mora tingsrätt

Mer läsning