Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldvågen mot de äldre

/
  • Vill varna. Flera utländska stöldligor utser åldringar till sina offer. Nu vill polisen varna äldre personer i länet.

Annons

De utländska stöldligorna är ingen ny bekantskap för den svenska polisen. I olika konstellationer kommer de ständigt till Sverige för att genomföra stöldturnéer.

Under korta perioder reser de snabbt genom landet. Och de lämnar mängder med offer efter sig, i län efter län.

Flera av ligorna har nu specialiserat sig på att slå till mot samma målgrupp. Åldringar. Fler än trettio äldre, mellan 70 och 101 år, har drabbats i sommar.

- De ger sig på äldre människor, utnyttjar att de är försvarslösa samtidigt som de vet att många äldre ofta förvarar pengar och värdesaker hemma, säger Mats Jonsson, chef för dalapolisens kriminalunderrättelsetjänst (KUT).

Under sommaren har flera av dessa ligor härjat i Dalarna. Ett 30-tal anmälningar har hittills kommit in. Genom dem har dalapolisen kunnat följa ligornas väg genom länet.

Men ingen liga har stannat så länge på samma plats, att polisen kunnat gripa de misstänkta.

- De flyttar sig snabbt och stannar i regel aldrig mer än tre-fyra dagar i samma län, säger Mats Jonsson.

I nuläget saknar polisen ett samordningssystem som gör det möjligt att snabbt överblicka liknande händelser i övriga landet. Spåren efter ligorna slutar därför tvärt vid varje länsgräns, vilket ger ligorna ett ständigt försprång.

I veckan har en kvinna i den så kallade Kvinnoligan gripits i Malmö, där hon var efterlyst för liknande brott. Kvinnan är också misstänkt för åldringsbrott i Dalarna. Hennes medbrottslingar är dock fortfarande på fri fot.

För dem och övriga stöldligor, som kan finnas kvar i landet, vill nu polisen varna.

- Ligorna byter tillvägagångssätt hela tiden, men man kan i alla fall tänka på att inte växla pengar med främlingar direkt efter ett besök på banken och att vara försiktig med att släppa in främlingar i hemmet.

Fakta: Här är ligorna som härjat i Dalarna:

  • "Kvinnoligan"

Den består av minst fyra kvinnor i åldrarna 20 till 60 år. De delar upp sig och jobbar i team. Kvinnoligan ger sig främst på personer över 80 år.

Det är vanligt att de ser ut sina offer utanför bankkontor och vid uttagsautomater. Sedan, med vetskapen om att personen just hämtat ut pengar, följer de efter denne hem. De ringer på, säger att de söker grannen och kommer från hemtjänsten, är städpersonal eller vill lämna ett paket till denne. Då grannen inte är hemma vill de komma in och få hjälp med att skriva en lapp till personen. Inne i bostaden uppehåller en person åldringen, medan övriga söker igenom bostaden. I flera fall har ligan använt sig av ett svart skynke som man viftat med, för att avleda åldringens uppmärksamhet.

  • "Kartmannen"

Det är en man som ofta håller till på parkeringsplatser utanför butiker och köpcentrum. I sommar har han figurerat på flera olika platser i Dalarna.

Han väljer oftast kvinnor på väg till sina bilar, låter dem öppna dörren och lägga in handväskan. Sedan påkallar han deras uppmärksamhet, tar upp en karta och låter dem ge vägbeskrivningar till olika platser. Medan kvinnan är upptagen med det stjäl en medbrottsling handväskan ur bilen.

  • "Ros- och tavelförsäljaren"

Det finns ligor från öst- och Sydösteuropa som specialiserat sig på stölder genom att använda dörrknackning. De utger sig för att vara försäljare, ber att få komma in för att visa exempelvis tavlor, rosor eller tyger. Och medan offret tittar på de varor som bjuds till försäljning, smyger en medbrottsling in och länsar bostaden på pengar och värdesaker.

  • "Växlingsligan"

Består av män som vanligtvis håller till utanför bankkontor och vid uttagsautomater. Där spanar de in äldre personer som gör uttag av pengar. Direkt efteråt kommer en man fram, ber att få växla en tiokrona till mindre valörer. När offret sedan söker i plånboken efter pengar försöker mannen "hjälpa till" och sticker ner sin hand i plånboken. Snabbt länsar han den på sedlar och bankkort.

  • "Ringförsäljaren"

Man eller kvinna som håller till längs vägkanten. Bilister stoppas i tron på att en olycka har hänt. När föraren stannat försöker ligan istället sälja vad de påstår är guldringar. Ringförsäljaren ser sedan till att tumult uppstår. Han eller hon blir aggressiv och kastar in en ring i bilen, häver sig själv in för att hämta den och stjäl samtidigt plånbok och andra värdesaker ur bilen.

  • "Den nödställde"

I sommar har ligan med det här tillvägagångssättet bestått av medelålders män. De åker runt i Dalarna, tar kontakt med äldre personer i deras hem och påstår att deras bil är trasig. Det enda de behöver för att få ordning på den är lite vatten, säger de. Medan de får hjälp, passar de samtidigt på att söka igenom den hjälpsamme åldringens bostad i jakt på pengar och värdesaker.

Mer läsning

Annons