Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal bil för att ta sig från behandlingshem

De hade tråkigt.
Därför stal de en bil för att ta sig till Borlänge från behandlingshemmet i Kramfors.
Nu skickas en av männen tillbaka för behandling, medan två får spendera en månad i fängelse.

Annons

Det är en 33-årig man från Borlänge som av Falu tingsrätt döms till skyddstillsyn förenad med samhällstjänst och ytterligare behandling för drogmissbruk.

Det är påföljder för en rad brott som han begått, med början i våras.

I mitten av april var mannen våldsam mot den kvinna han har barn tillsammans med och, då han var bostadslös, tilläts att sova hos. Han ska ha nypt henne i kinderna och tagit ett tag om hennes nacke, då hon krävde sin hemnyckel tillbaka.

Anledningen till det var att kvinnan ställt krav på 33-åringen att han, när han vistades hos henne, skulle vara nykter. I vart fall i veckorna.

Två veckor efter bråket om nyckeln, befann sig 33-åringen på stan i Borlänge. Han var kraftigt berusad och polis bestämde att han skulle omhändertas.

Mannen vägrade att följa med och i polisbilen sparkade han en polisman tre gånger på benet. Själva våldet har mannen nekat till att han utfört med flit, men han har medgett i förhör och tingsrätt att han motsatt sig omhändertagandet.

Då den polis som blev sparkad inte kunnat säga om han hade ögonkontakt med 33-åringen och att denne därmed siktade när han sparkade, döms inte mannen för våldet mot polisen.

Däremot fälls han för att ha gjort motstånd vid omhändertagandet.

33-åringen genomgick under sensommaren behandling för drogmissbruk vid ett behandlingshem i Kramfors. Där fanns också en 25-årig man från Falun samt en 21-åring från orten, som han slog sig samman med.

En kväll i slutet av september tyckte sig trion ha tråkigt. De hade druckit alkohol och tagit droger och ville ta sig från Kramfors till Borlänge.

Under kvällen stals en bil som männen påbörjade färden i.

Vem som stal den har det funnits olika berättelser om, men i förhör har 33-åringen sagt att det var han som knäckte rattlåset på bilen. I rätten nyligen ändrade han sig och sa att han sagt så för att polisen tog honom och han ville bli frisläppt.

"De tvingade mig att säga det" menade han.

Osannolikt, konstaterar Falu tingsrätt, som dömer trion gemensamt för bilstölden. De döms också för narkotikabruk och 21-åringen för innehav av kniv.

Falubon och 21-åringen ska nu spendera en månad i fängelse, medan 33-åringen från Borlänge skickas iväg för ytterligare behandling för drogberoende.

En fjärde person, en 30-årig man från Borlänge, döms också i samma mål för att i november månad förra året dels ha kört bil trots att han saknar körkort och dels ha låtit 33-åringen, som han visste saknade körkort, göra det längs en väg i Skräddarbacken.

Mer läsning

Annons