Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sportbil stals, hamnade i biljakt och sprutades ner med skum vid inbrott hos polisen

Sportbilen stals utanför en verkstad, hamnade i en dramatisk biljakt i Dalarna, prejades, skadades vid den tekniska undersökningen och blev sedan nedsprutad med skum från en brandsläckare under ett inbrott hos polisen. Nu får bilägaren tiotusentals kronor i ersättning.

Annons

Historien – som kanske låter smått osannolik – började den 15 augusti förra året.

Då anmälde en bilägare att han hade blivit bestulen på sig Audi RS4, som hade stått parkerad utanför en verkstad.

Föga anade han då att den stulna sportbilen – dagen innan anmälan gjordes – hade varit inblandad i en dramatisk biljakt i Dalarna.

En polispatrull hade då försökt stoppa fordonet – då det skulle ha används i brottslig verksamhet – dels genom prejning och dels genom att lägga ut en spikmatta. Trots det lyckades föraren undkomma.

Bilen hittades dock senare samma dag – övergiven – och togs i beslag av polisen.

Men historien slutar inte där. Bilen skulle nämligen komma att utsattas för ytterligare förstörelse.

Vid en teknisk undersökning den 21 augusti fick den nämligen skador på både låscylinder och vänster bakruta.

Och som om inte det vore nog så gjorde någon inbrott i polisens beslagslokal i Borlänge några veckor senare – den 14 oktober. Audin blev då nedsprutat, både invändning och utvändning, med skum från en pulverbrandsläckare.

Bilägaren begärde, via sin advokat, 66 523 kronor i ersättning från Polismyndigheten efter händelserna. Och nu får han ersättning – om än mindre än det han begärde.

Polisen har nämligen beslutat att ersätta honom med totalt 28 395 kronor – dels för de skador som uppstod i samband med biljakten, och dels för att bilen blev nedsprutad av skum i samband med inbrottet.

Han nekas dock ersättning för skadorna som uppkom vid polisens tekniska undersökning – och man hänvisar till att de helt enkelt var nödvändiga för utredningen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons