Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Specialgrupp ska lösa grova brott

/

Annons

Rent statistiskt fanns inte mycket att anmärka på.

När det gällde grova brott, så som mord och våldtäkter, hade polisen i Dalarna en hög uppklaringsprocent.

Men så mördades Engla Höglund i Stjärnsund.

Och utredningen av det fallet blottade brister, som kom att leda till allvarlig kritik mot själva organisationen i polismyndigheten. Polisprofessor Leif GW Persson, som tillsammans med riksåklagaren gjorde en granskning av fallet, skrädde inte med orden.

Han menade att det i Dalarna, liksom i andra mindre polismyndigheter i landet, saknades rutiner och kompetens för utredning av grova brott.

Leif GW Persson gav i samband med det förslag till ett åtgärdspaket.

En del i det var att inrätta en slags elitstyrka i myndigheten, som en riksmordkommission fast på lokal nivå. En grupp poliser med särskild utbildning, som skulle kunna leda det polisiära arbetet i samband med grova brott.

Nu är den här.

I förra veckan bildades dalapolisens nya våldsrotel.

- Vi är sammanlagt nio personer som ingår i gruppen, berättar Mats Nygårds, som är chef för roteln.

Det är fyra kvinnor och fem män som ingår i gruppen.

De har, utifrån sina spridda erfarenheter, handplockats.

En i gruppen arbetar rent administrativt, men gemensamt för övriga är att alla har erfarenhet av utredningsarbete. En har exempelvis tidigare arbetat med it-brott, medan en annan närmast sysslat med underrättelseverksamhet.

- Intresset för jobbet har varit stort. Det var väldigt många som sökte.

- Nu tycker jag att vi har fått ihop ett bra gäng, det är en positiv stämning i gruppen, säger Mats Nygårds.

Exakt hur den nya roteln ska fungera är inte fastslaget.

Men det finns ett förslag från rotelchefen som går ut på att utredningar om grova brott ska bedrivas i det område där brottet begåtts, samtidigt som personal från våldsroteln går in och besätter nyckelpositioner i utredningsorganisationen.

Nyckelpositioner är ansvarig för förhörsenhet, spaningsledare, inre enhet (gör tillexempel slagningar i olika register), brottsplatskoordinator (har ansvar för utredningsmaterial som går till statens kriminaltekniska laboratorium) och registrator.

- Besätter vi nyckelpositionerna ska vi tillföra kompetens på de poster i utredningsorganisationen som anses vara de allra viktigaste och där man vet att erfarenhet är viktig för hela fallets utgång.

I kritiken mot dalapolisen hade Leif GW Persson mordet på Pernilla Hellgren i Falun som ett sådant exempel. Där hade riksmordkommissionen i ett tidigt skede lämnat en lista över tänkbara gärningsmän, som kunde kontrolleras.

Av 1280 namn fanns Anders Eklund med. I efterhand har polisprofessorn sagt att han ansåg Anders Eklund vara bland de tio mest intressanta.

Det tog åtta år och ett flickmord, innan polisen satte stopp för honom.

Och att det kunde ske relativt snabbt efter Englas försvinnande, var mycket tack vare en privatperson som fångade dubbelmördarens bil på bild i närheten av brottsplatsen.

Mats Nygårds, som var delaktig i arbetet med fallet Engla, berättar att det i samband med flickans försvinnande drogs igång en enorm utredningsapparat.

I den bedrevs två separata utredningar samtidigt, en som handlade om räddningstjänst och en brottsutredning.

Alla tänkbara tillgängliga poliser plockades in i de olika delarna.

Och i den stora organisationen fanns utrymme för misstag. Som också begicks.

- Alla gjorde så gott de kunde, men det blev rörigt och mycket folk inblandat och i vissa fall saknades erfarenhet på viktiga positioner, säger Mats Nygårds.

I framtiden ska inte det behöva se ut så.

- I den här nya organisationen ska vi bli bra på det här, säger Mats Nygårds.

Våldsroteln kommer utöver akuta händelser också att arbeta med andra fall i Dalarna. Det finns exempelvis flera olösta mord i länet, så kallade Cold Cases, som gruppen kan komma att titta närmare på.

Vilket gruppens första fall blir, är dock inte klart.

- Än, ska vi säga. Det saknas inte jobb. Och vi ser fram emot att börja.

Mer läsning

Annons