Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad polisman misstänks för nya brott

Annons

Efter en lång tids utredning har Olle Liljegren, före detta kommissarie vid rikskriminalen, nu delgivits nya brottsmisstankar. Det rör grovt tjänstefel och grovt vapenbrott.

Åklagaren misstänker att Olle Liljegren under åren 2001–2003 har mörkat uppgifter om informatörer som han samarbetat med för andra poliser, advokater, åklagare och domstolar.

Och det, anser åklagaren, kan betraktas som grovt tjänstefel.

– Jag tror att de två informatörer som är inblandade i de här utredningarna förekommit i betydligt större utsträckning än vad Liljegren uppgett, säger Pär G Lindell till TT.

I flera av fallen är en av den två informatörerna som åklagaren syftar på den så kallade Bandidosmannen från Falun. Det gäller Gotlandsärendet, där en knarkhandlare lockades i en fälla av Bandidosmannen och där fällan gillrats av polisen. Enligt åklagaren använde polisen här en otillåten brottsprovokation för att avslöja knarkhandlaren.

Två andra fall avser polisinsatser i Falun (Grandrazzian och LKC-skandalen) där uppgifter om Bandidosmannens inblandning undanhållits poliser och åklagare.

Ett fjärde ärende gäller ett polistillslag på Vanadisvägen i Stockholm där Olle Liljegren misstänks för grovt vapenbrott alternativt grovt tjänstefel.

Olle Liljegren dömdes 2004 av Eskilstuna tingsrätt till fyra års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Han frikändes i mars 2005 av Svea hovrätt på alla punkter, men riksåklagaren förde målet vidare till Högsta domstolen (HD). HD dömde Olle Liljegren i mars 2006 till villkorlig dom för vapenbrott och tjänstefel.

Liljegren planerar att begära resning i HD.

Han har hela tiden hävdat sin oskuld och förklarat att han bara följt gällande rutiner på länskriminalen i Stockholm när han samarbetat med olika informatörer. Den inställningen har han även vad gäller de nya brottsmisstankarna.

Mer läsning

Annons