Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släppt i väntan på dom

/

Annons

Rättegången mot äventyraren Mikael Strandberg har pågått i fyra dagar. Under förhandlingarna har fler än tio vittnen hörts, som på olika sätt haft kännedom om makarna Strandbergs relation.

I går, under rättegångens sista dag, kallade åklagarsidan sitt huvudvittne.

Det var den taxichaufför, som under sommaren 2005 såg hur Mikael Strandberg misshandlade sin dåvarande fru längs riksväg 70 i höjd med Kråkberg. Taxichauffören kontaktade på eget initiativ åklagaren efter att hon läst i tidningen att Mikael Strandberg nekade till de brott han häktats för.

– Det kändes fel. Jag visste ju att han misshandlat henne. Det hade jag ju sett med egna ögon, sade taxichauffören i rätten i går.

Men i målet mot Mikael Strandberg står ord mot ord.

Han har erkänt två fall av våld samt två fall av ofredande mot Titti Strandberg, men han hävdar att det inte varit så grovt och skett i den omfattning åklagaren gjort gällande. Han har också i rätten framfört att paret grälat ofta under de senaste åren, men att båda parter har varit lika delaktiga i bråken.

Två gånger har det, enligt Mikael Strandberg, gått över styr och slutat i handgripligheter.

Det är de två fall av våld han erkänner. Och de enda som han, enligt försvaret, bör dömas för.

– Till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, sade advokat Fredrik Sandberg i sin slutplädering i går.

Åklagaren, som har bevisbördan i målet, hävdar att det är i betydligt fler fall som Mikael Strandberg utsatt sin före detta fru för våld. Totalt handlar det om elva fall, varav ett antal rör ett flertal händelser.

– Mikael Strandberg har i flera fall hävdat att händelser aldrig har ägt rum.

– Sedan har han ändrat sig, i ett fall när han insett att det finns ett vittne, och i rätten framställt händelserna som mildare. Det anser jag kastar en skugga över hans trovärdighet, sade kammaråklagare Katarina Lindström.

Som i sin slutplädering yrkade på att Mikael Strandberg döms till ett längre fängelsestraff. Hon yrkade också på att han skulle kvarbli i häkte fram till dess att dom meddelas.

I häktesfrågan överlade rätten bakom stängda dörrar i dryga 50 minuter. Sedan meddelades att Mikael Strandberg skulle släppas fri i väntan på dom.

Han vände sig, när han fick möjlighet att yttra sig för sista gången under rättegången, direkt till sin före detta fru och beklagade det inträffade. Han bad henne om ursäkt och sade att han hoppas att hon någon gång ska kunna förlåta honom.

– Naturligtvis ska jag ta mitt straff och jag upplever en enorm skam. Och jag kommer ägna resten av mitt liv åt att förbättra mig, sade han.

Dom i målet meddelas den 19 mars.

Mer läsning

Annons