Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skottdramat i Östanbjörka

/

Annons

Polisen larmades vid 11-tiden av en kvinna som bevittnade den makabra händelsen.

Efter beskjutningen blev den skadade mannen liggande på en åker samtidigt som den vettskrämda hästen sprang till skogs. Djuret kunde en stund senare, svårt blödande, föras till ett stall i avvaktan på veterinär.

Händelsen förorsakade ett stort polispådrag med ett tiotal patruller från olika distrikt i länet. Praktiskt taget alla tillgängliga styrkor dirigerades till platsen jämte ambulans för att ta hand om den skjutne mannen.

I det läget fanns den misstänkte jägaren kvar i sitt hus. Polisen valde därför att gå mycket försiktigt fram. Risken för ytterligare skottlossning var uppenbar.

- Det går inte att bara rusa fram när det handlar om skottlossning. Man vet aldrig om en desperat person tänker fortsätta att skjuta, säger Lars-Erik Janson, presschef vid dalapolisen i Falun.

I avvaktan på gripandet samlades byfolket i grupper för att diskutera och bearbeta sina intryck. Alla höll sig hela tiden på avstånd och ingen obehörig släpptes in på det stora område som hade spärrats av.

När tungt beväpnade poliser i skottsäkra västar hade fattat posto runt huset kunde jägaren till sist gripas. Det hela kom emellertid att äga rum under helt odramatiska former. Enligt uppgift gav mannen närmast ett resignerat intryck när kördes iväg i en av polisbilarna.

- Han var själv chockad av det som hänt och överlämnade sig till polisen utan motstånd, säger Janson som noterar att mannen tidigare inte är känd i något våldsbrottsligt sammanhang.

Efter gripandet beslagtog polisen totalt sju vapen som mannen förvarade i sin bostad. I det antalet ingick den studsare som användes vid beskjutningen av ryttarekipaget.

Den misstänkte fördes till Ludvika polisstation där han förhördes, anhölls och begärdes häktad under eftermiddagen.

Åklagare Petter Granqvist, Falun, räknar med att häktningsförhandlingarna i Falu tingsrätt ska kunna inledas i dag fredag.

Den anhållne mannen är misstänkt för försök till mord, alternativt försök till dråp.

Mer läsning

Annons