Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt straff för mordförsök

Annons

Trots detta blev mannen inte häktad utan befinner sig på obestämd tid framöver på fri fot. Så har även fallet varit sedan Falu tingsrätts dom på fyra års fängelse kom i januari i fjol.

- Det är upprörande. Det allmänna rättsmedvetandet får sig en törn. Det strider mot allt förnuft att mannen inte häktas, säger åklagaren Christel Anderberg.

I sin dom skriver hovrätten bland annat att någon annan påföljd än fängelse inte kan komma i fråga.

- Hovrätten har hamnat helt rätt i sin rubricering av brottet. Från åklagarsidan är det med tillfredsställelse som vi konstaterar att straffet skärpts.

- Från min sida råder det inget som helst tvivel om att det handlade om ett försök till mord. Fem år är i sammanhanget ett lågt straffvärde men ändock en skärpning av tingsrättens dom, konstaterar Christel Anderberg.

Att 68-åringen trots det hårda straffet ändå får vara på fri fot upprör åklagaren.

- Ja verkligen och det är en brist i lagstiftningen att så kallade försöksbrott inte omfattas av obligatorisk häktning när straffskalan är högre än två år.

- Under min tid som riksdagsledamot motionerade jag flera gånger i riksdagen att försöksbrott inte skulle undantas gällande praxis. Dock utan att få något gehör, konstaterar Christel Anderberg.

Det var den 31 oktober 2002 som 68-åringen sköt tre skott på ryttaren från sin fastighet i Östanbjörka.

Enligt egen utsago hade han retat upp sig på den ständiga förekomsten av hästar på den allmänna vägen.

Ett av skotten, avlossat från ett kraftfullt vapen med halvmantlade kulor, träffade Fjellgrens vad. Underbenet slets sönder och han var ytterst nära att förblöda i väntan på ambulans.

Fjellgren har än i dag känning av skadan och kommer att få men för resten av livet.

Ett annat skott träffade hästen i det så kallade fladdret på halsens framsida medan kula nummer tre missade något mål.

Hovrätten konstaterar att "hela händelseförloppet gick mycket fort . En fråga om minuter. Enligt vad som belagts i det rättspsykiatriska utlåtandet har XX till följd av psykisk störning och sinnesrörelse haft starkt nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.

Vid en samlad bedömning finner dock hovrätten att de här sist nämnda omständigheterna inte har en sådan styrka att det finns anledning att beteckna försöksbrottet som mindre grovt. XX ska alltså dömas för försök till mord".

Hovrättens dom kan överklagas till högsta domstolen inom fyra veckor.

- Det är mycket möjligt att vi överklagar domen, säger advokat Björn Henriques. Hovrätten har gjort en felaktig bedömning.

- Min klient hade ingen avsikt att döda utan endast att skrämmas.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons