Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik mot polisens öppettider i sommar: "Ohållbart och oacceptabelt"

Polisen har meddelat att man under sommaren kraftigt begränsar sina öppettider i Dalarna. Det har fått Malung-Sälens kommun att reagera. "Situationen är ohållbar och oacceptabel", säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Annons

Den 15 maj meddelade polisen att man – på grund av den ansträngda ekonomin – tvingas stänga eller kraftigt begränsa öppettiderna för i stort sett samtliga polisstationer i länet. Detta eftersom man helt enkelt inte har råd att anställa sommarvikarier.

En av de kommuner som drabbas är Malung-Sälen. Där kommer receptionerna att vara stängda mellan den 19 juni och den 25 augusti – något som inte ses med blida ögon av kommunen.

– Öppethållandetiderna är redan i dag kraftigt begränsade. Situationen är ohållbar och oacceptabel. Med tanke på vi under sommaren har flera stora evenemang med många besökare anser vi att polisen beslut är felaktigt, säger kommunalrådet Hans Unander i ett uttalande på kommunens hemsida.

Hans Unander (S).

Nu har de skickat en skrivelse till Polismyndigheten i vilken de uppmanar dem att snarast ompröva sitt beslut. De anser att polisreceptionen i Malung borde vara öppen minst en dag i veckan under sommaren.

Som argument lyfter man bland annat fram de stora arrangemangen Dansbandsveckan – som brukar locka uppemot 50 000 personer – samt Vasaloppetsveckan i augusti då antalet besökare i den norra kommundelen uppgår till drygt 15 000 personer.

"Polisstationen i Malung lär ha en viss grundbemanning även under sommaren men Polismyndigheten har ändå valt att låsa dörrarna till polisreceptionen. Vi menar att en polisiär närvaro i samband med evenemangen och öppna polisreceptioner är nödvändig för att kunna svara på allmänna frågor eller ta emot anmälningar ifall något inträffar, exempelvis misshandel, sexuella övergrepp eller parkeringsskador", skriver kommunen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons