Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexhandeln pågick i Borlänge i flera år

Annons

När en av flickorna som utnyttjats i prostitutionshärvan började berätta om det hon utsatts för, kom hans namn upp. Polisen började genast att söka en 37-årig man från Borlänge.

Under en dryg månad lyckades mannen hålla sig gömd. I början av december greps han dock av polis i Örebro. Sedan dess har han varit häktad. Misstänkt för att ha haft en betydande roll i den härva av prostitution och sexuellt utnyttjande av unga flickor, som under förra hösten rullades upp i Bollnäs.

- Jag påstår att han är nära bekant med de övriga män som åtalats. Om man inte kan säga att de ingår i samma gäng, så har de i alla fall täta kopplingar till varandra, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Tre av de unga kvinnor som utnyttjats av männen i Bollnäs, har uppgivit att de behandlats på samma sätt av den 37-åriga mannen från Borlänge. Det vill säga att han har förmedlat kontakt med sexköpare i olika delar av landet, dit han också skjutsat flickorna. Inför varje sexmöte har mannen sett till att flickorna varit kraftigt berusade.

I Dalarna ska sexhandeln ha skett på hotell, restauranger, bensinmackar och i lägenheter. Det handlar om 13 tillfällen under åren 2002 till 2004, oftast i Borlänge och Hedemora. Men flickorna har också berättat att de skjutsats av 37-åringen till Gävle, Söderhamn, Uppsala, Stockholm och Örebro för möten med sexköpare.

- Men mannen nekar till att han ska haft del i den här koppleriverksamheten, berättar kammaråklagare Christer Sammens.

Grovt koppleri och försök till sådant är dock inte det enda 37-åringen är misstänkt för. De utsatta flickorna har berättat i förhör att också han själv utnyttjat dem sexuellt. Vid minst 17 olika tillfällen, i Borlänge och Hedemora, ska han ha försett de unga kvinnorna med narkotika, alkohol och pengar i utbyte mot sex.

Att kvinnorna varit kraftigt berusade eller påverkade av narkotika, samt att händelserna utgjort ett led i en verksamhet som 37-åringen misstänks ha bedrivit under en längre tid, gör att mannens egna sexköp rubriceras som grovt sexuellt utnyttjande.

- Han nekar även till det, säger Christer Sammens.

Den första åtalspunkten som kommer att tas upp i rätten i dag, rör en misstänkt grov våldtäkt och ett grovt sexuellt utnyttjande. Det ska ha skett i juni 2002 vid Lugnet i Falun. Dit ska 37-åringen och en manlig bekant ha skjutsat två 14-åriga flickor. Och där, i en kafeteria vid badet, ska de kraftigt berusade flickorna ha uppmanats till oralsex med Borlängebons kompis.

Något senare samma dag, i en annan kafeteria på området, fick en av flickorna sina kläder avslitna. 37-åringen höll, enligt åtalet, fast henne mot ett bord medan hans kompis genomförde ett samlag med henne. Efteråt satte männen den nakna och kraftigt berusade flickan på golvet.

Att hon protesterade, var det ingen som brydde sig om.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons