Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex såldes på mack

Annons

På tisdagen åtalades sex män vid Bollnäs tingsrätt misstänkta för inblandning i prostitutionshärvan där tonårsflickor från Bollnäs utnyttjats under de senaste fyra åren.

Åtalspunkterna gäller bland annat grovt koppleri och grovt sexuellt utnyttjande där sex tonårsflickor vittnar om männens verksamhet.

I dagsläget omfattar utredningen orter i hela mellersta Sverige. Bordelliknande verksamhet har skett på flera namngivna hotell, restauranger samt i lägenheter.

Enligt polis och åklagare väntas härvan växa, ytterligare en misstänkt man med anknytning till Borlänge är anhållen i sin frånvaro.

- Den person som är anhållen i sin frånvaro har kopplingar till Dalarna och Borlänge, säger kammaråklagare Christer Sammens.

En 46-årig man från Bollnäs, som tidigare varit bosatt i Mora, har enligt åklagaren gjort sig skyldig till flera fall av grovt koppleri.

- Dels har det hänt en del i Hälsingland och dels har vissa flickor skjutsats till bland annat Dalarna, säger Christer Sammens.

I de flesta fallen har flickorna inte kunnat ange exakt var de varit, eftersom de bjudits på droger och alkohol.

Borlänge, Hedemora, Orsa, Leksand nämns som platser, tidigare i undersökningen har ett hotell i Borlänge nämnts, men i åklagarens stämningsansökan saknas den uppgiften.

Ett undantag finns, en namngiven bensinmack i Borlänge där en 18-årig flicka i september i år träffat sexköpare. I ett kontorsutrymme bakom bensinmacken fick 46-åringen flickan att utföra sexuella tjänster.

- Flickan minns att hon går in på en mack. Den platsen har flickan beskrivit ganska bra, säger Christer Sammens.

På vägen till Borlänge misstänks 46-åringen också ha gjort sig skyldig till grovt sexuellt utnyttjande när han genom att utnyttja flickans beroendeställning fått henne att genomföra samlag med honom mot att han gav henne 1 000 kronor samt narkotika och alkohol.

Detta är bara ett exempel på hur mannen gått tillväga, flera liknande åtalspunkter finns.

Den andre kopplerimisstänkte, en 38-åring från Bollnäs har även han varit med och transporterat flickor till Dalarna.

- De misstänkta förnekar i princip. En hävdar att det rört sig om en form av svarttaxi, säger Christer Sammens.

På onsdag i nästa vecka inleds rättegången i Bollnäs tingsrätt.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons