Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex års fängelse för dödsmisshandeln

Annons

Det har gått två månader sedan den där dagen, då Mattias Ström och hans tre vänner promenerade mot Kopparvallen för att spela fotboll. På bara några sekunder skulle den ljusa lördagseftermiddagen övergå i djup tragedi.

Den berusade 29-åringen som lämnat sin kontraktsvårdplats på ett familjehem utanför Hedemora, var ursinnig. Under rättegången berättade han om hur han slumpmässigt och oprovocerat riktade all sin ilska mot de fyra killarna som kom gående längs Trotzgatan.

Sparken som träffade Mattias gjorde att han genast förlorade medvetandet, och handlöst föll mot marken. En spark till utdelades mot huvudet, innan 29-åringen försvann från platsen. Fyra dagar senare avled Mattias Ström av sina skador.

När rättegången avslutades i Falu tingsrätt för en vecka sedan, ville 29-åringens advokat, Fredrik Lindberg, att hans klient skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Efter överläggningar beslutade tingsrätten att avslå försvarets begäran, med hänvisning till att 29-åringen vid flera tillfällen genomgått en så kallad paragraf sju-undersökning, som är en mindre form av psykundersökning. En sådan undersökning gjordes senast inför det aktuella målet och enligt läkaren har 29-åringen inte visat tecken på att lida av någon allvarlig psykisk störning i lagens mening.

I sina slutpläderingar yrkade chefsåklagare Fredrik Skoglund på minst sex års fängelse. Försvarsadvokat Fredrik Lindberg, däremot, tyckte att fem års fängelse kunde ses som rimligt för hans klient, som alltså erkänner brotten: grov misshandel, grovt vållande till annans död, tillgrepp av fortskaffningsmedel, rattfylleri och olovlig körning.

- Nu blev ju inte straffet så långt ifrån det jag yrkade på, men vi har sagt att vi ska ta de här tre veckorna vi har på oss att tänka över om vi ska överklaga, säger Fredrik Lindberg.

Eventuellt kan ett överklagande bli aktuellt för att åter väcka frågan om en genomgående rättspsykiatrisk undersökning av 29-åringen. Han har i rätten sagt att det svartnat för ögonen på honom även i nyktert tillstånd under senare tid, och att han känner sig som två personer - en snäll och en vansinnig.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons