Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schamanrättegången unik i Sverige

Annons


Han har under 14 dagar försvarat den 50-årige schaman och kursledare från södra Dalarna som överklagat Falu tingsrätts dom på sex års fängelse. En dom som gäller sexbrott mot tolv flickor och kvinnor.

Schamanen såg samlad ut när han anlände med kriminalvårdare från Kronobergshäktet till sal 1 i hovrättens lokaler på Riddarholmen i går morse.

Han blev inte försatt på fri fot i väntan på domen, som kommer den 6 september, som Silbersky yrkat. Men hovrätten kommer att behandla häktesfrågan och meddela beslut om några dagar. Det blir då en indikation på den kommande domen.

Liksom i tingsrätten har förhandlingarna i hovrätten hållits bakom stängda dörrar. I går hölls slutpläderingar då advokaterna Agneta Nyman och Ingrid Lundekvam som målsägandebiträden yrkade skadestånd för fem flickor och sju vuxna kvinnor, som alla vittnat om att de blivit utsatta för olika former av sexuella övergrepp från schamanen.

- Jag yrkade på fängelse i åtta år som är maxstraffet för dessa brott och att han ska bli kvar i häkte, sade kammaråklagare Ulf Edsfors efteråt.

Han kräver alltså att hovrätten skärper straffet med två år.

Något som advokat Leif Silbersky inte gillade.

- Jag yrkade till frikännande. Vill inte gå in på om 50-åringen medgivit något. Jag påstår i första hand att det inte är riktigt det åklagaren säger, beroende på att min klient har en helt annan uppfattning om vad som skett mellan honom och målsägarna.

Silbersky tog åt sig uppdraget att försvara mannen eftersom han upptäckte att något liknande fall aldrig avgjorts i svensk domstol.

- Jag har studerat både förarbetet till lagen och praxis.

Han hävdar att lagstiftaren riksdagen inte tänkt sig en situation mellan en schaman och flickor som söker hans hjälp på olika sätt.

Han tog en timme på sig för att redogöra för hovrätten vad han kommit fram till.

- En domstol har inte rätt, även om den tycker synd om flickorna och tycker att de blivit svinaktigt behandlade av en som de upplever varit en skitstövel, att göra en lagtolkning som lagstiftaren inte har haft syfte att täcka in.

Enligt Leif Silbersky är fallet unikt och han ser med spänning fram emot domen.

- Vi ska ha klart för oss att inte ens åklagaren påstår att det förekommit våld, alltså fysiska övergrepp. Det ligger alltså hela tiden på ett mentalt plan. Det han anklagas för är kanske etiskt och moraliskt förkastligt, men frågan är om det handlar om brott.

Silbersky talade om bland andra Casanova och Raskenstam, tidigare mästare i förförelsekonst.

- Trots att Raskenstam förförde fler än 100 kvinnor blev han inte åtalad eller dömd för sexuella övergrepp. Han dömdes för att ha förskingrat kvinnornas pengar. Här anser man att trots att flickorna och kvinnorna kommit frivilligt till min klient ska han dömas för brott.

Schamanens försvarare tog flera gånger till kraftord.

- Män har under århundraden haft en förmåga att komma fram med de mest besynnerliga saker för att slå runt i sänghalmen med kvinnor. Men ingen har väl upplevt det som straffbart att lova guld och gröna skogar för det.

Leif Silbersky berättade också om healing.

- I måndags hörde vi en flicka vittna om sina besvär med fötterna. Efter hjälp från schamanen kunde hon resa sig. Det handlade inte om något sexuellt och visar att han inte är en bluff.

Nu har hovrättsråden Claes Örn och Lii Orlov Lempert tillsammans med hovrättsassesorn Ulrika Söderberg och nämndemän två veckor på sig att komma fram till en dom.

Mer läsning

Annons