Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för polismord

Annons

Efter Falu tingsrätts dom på tolv års fängelse överklagade åklagaren domen till Svea hovrätt i Stockholm. Där yrkade vice chefsåklagare Olle Sohlberg på livstids fängelse för mord. I straffet skulle även åtalspunkten övergrepp i rättssak ingå.

I går kom hovrättens dom. Den sänker straffet för Mikael Gustafson till fängelse i tio år. Och hovrätten tror inte på kvinnan som vittnat om att Mikael hotade henne till livet när han kom till hennes bostad efter dödsmisshandeln.

- Det är bra att han friades från åtalet om övergrepp i rättssak. Efter hårt arbete visade det sig att jag fick framgång där. Hovrätten gör en annan bevisvärdering än den tingsrätten har gjort och det tycker jag är riktigt.

- Jag tycker inte att man kan säga att vittnets uppgifter ska sättas före Mikaels. Hovrätten har tagit till sig den teori som jag har lanserat om att det mycket väl kan ha varit så att hon kastat in det här hotet för att rättfärdiga sitt eget agerande under natten, säger 22-åringens försvarare, advokat Per Borgblad.

Men han saknar en del i domen.

- Hovrätten gör rätt som inte bifaller åklagarens överklagande om livstid, men jag tycker kanske att hovrätten inte riktigt talar om för oss varför det är ett mord och inte ett dråp.

- Det är där jag ser bristen. Är det så att det är ett likgiltighetsuppsåt och inte ett uppsåtligt dödande?

Mikael måste ju ha förstått att sparkar mot den liggandes huvud och hals är livsfarliga. Men jag kan inte riktigt ta till mig varför det, i så fall, inte är fråga om ett dråp. Om det varit så hade påföljden stannat vid åtta år, säger Per Borgblad.

Han pratade i går med Mikael och berättar att han är glad över att bli trodd när det gäller samtalet med kvinnan och samtidigt lite ledsen över att hovrätten inte förklarar varför det inte är ett dråp, eller en mycket grov misshandel.

Advokaten förklarar att det straffmässigt inte har någon större betydelse om man anser att det är en grov misshandel eller ett dråp.

- Straffskalan går väl upp till tio år och är det en grov misshandel så ligger väl det här på topp-latituden av de tio åren, säger Per Borgblad.

Vice chefsåklagare Olle Sohlberg drev målet i hovrätten, då kollegan Catharina Wikner som var åklagare i tingsrätten hade blivit sjuk.

- Det blev inte livstid som åklagarna ville. När det gäller övergrepp i rättssak har hovrätten gjort en annan bevisvärdering. Jag har svårt att tänka mig att man ska kunna överklaga där. Det är ju en bevisfråga.

- Men när det gäller påföljden för mord ska vi vända oss till riksåklagaren. Det finns vissa likheter med Högsta domstolens dom om mordet på Anna Lindh. Då dömde HD till livstid, säger Olle Sohlberg.

HD-domen visar att likgiltighetsuppsåt väger lika tungt som vanligt uppsåt.

Mer läsning

Annons