Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikspolisstyrelsen tveksam till fotografering

Medlemmar i Outlaws har JO-anmält polisen för att de visiterats och fotograferats.
En åtgärd som dalapolisen ansåg var okej.
Men rikspolisstyrelsen är tveksam till delar av förfarandet. Det framgår av ett yttrande i ärendet.

Annons

Det är två olika ärenden med samma typ av klagomål som Justitieombudsmannen (JO) nu utreder.

Medlemmar i det kriminella mc-gänget Outlaws har anmält dalapolisen, efter att medlemmarna stoppats, visiterats och fotograferats på allmän plats i Falun.

Dalapolisen har i ett yttrande till JO försvarat agerandet och pekat på att det finns utrymme i lagen att vidta sådana åtgärder inom ramen för särskilda undersökningar och insatser.

Att arbeta mot den organiserade brottsligheten, i det här fallet etableringen av kriminella mc-gäng i Dalarna, anses vara en sådan särskild insats.

Och visst, så förhåller det sig.

Det skriver nu rikspolisstyrelsen (RPS) i sitt yttrande till JO. RPS anser att fotodokumentation i sådana här ärenden kan vara både lagligt och lämpligt.

Men dokumentationen får inte ske under tvång.

I de aktuella fallen har de klagande uppgett att de först utsatts för tvångsåtgärd, det vill säga kroppsvisitering, och direkt därefter fotograferats. RPS ställer sig nu undrande till om personerna kände sig tvingade till den följande fotograferingen, eller om de insåg att den var frivillig.

I anmälan mot polisen framgår också att Outlaws-medlemmarna dirigerades av polisen under fotograferingen och det ställer sig rikspolisstyrelsen emot.

"Även om förutsättningar för fotografering förelegat inom ramen för särskild undersökning så kan inte styrelsen finna att det finns stöd för att på något sätt dirigera den som ska fotograferas för att en bild ska bli tydlig eller för att säkerställa förutsättningarna för fotograferingen" skriver RPS i sitt yttrande till JO.

Nu har anmälarna fått ta del av dalapolisens och RPS yttranden och bereds tillfälle att svara på detta fram till den 10 januari. Först efter det kommer JO att kunna bedöma hela ärendet.

Mer läsning

Annons