Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Razziagranskning dröjer

Annons

Under våren gjorde tidningen en granskning av Grandrazzian och LKC-läckan i Falun. I den framkom att den nu sparkade kommissarien vid länskriminalen, Olle Liljegren, fanns med som huvudperson i båda fallen.

Tidningen kunde också avslöja att Olle Liljegren till sin hjälp hade en polisinfiltratör, den så kallade "Bandidosmannen". Hans uppgift var att gillra fällor för sina kriminella kompisar.

Och det gjorde han.

Inblandade i razzian i Falun berättade i samband med granskningen av fallet att de lurats till Grand hotell och att de försågs med vapen av "Bandidosmannen". Sedan greps de av nationella insatsstyrkan, som låg på pass utanför hotellet.

Runt tillslagen i Dalarna, liksom vid en rad andra operationer som Liljegren och Bandidosmannen tillsammans genomfört, finns flera frågetecken.

Bland annat i Grandrazzian pekar mycket på att polisen genom att gillra en fälla för de inblandade och förse dem med vapen, ägnat sig åt brottsprovokation.

Det är oförenligt med svensk lag.

Bakgrunden till tillslaget undanhölls också åklagare och tingsrätt, när de inblandade personerna sedan ställdes inför rätta och dömdes för brotten. Att tillslaget var resultatet av en tids intensiv spaning var den version som serverades rättsväsendet.

Agerade Olle Liljegren och "Bandidosmannen" på eget initiativ, eller kände polisledningen i Dalarna till vad som hände och godkände det?

Den frågan utreds sedan flera år tillbaka av chefs- och polisåklagare Per G Lindell. Han arbetar utifrån teorin att det rör sig om brottsprovokation och är över-tygad om att utredningen kommer att visa vilka som var inblandade och gav sitt godkännande till operationerna.

- Men det tar tid. Bland annat för att vi ännu inte kunnat höra Olle Liljegren, vilken ju är en huvudperson i det här, säger han.

Om Per G Lindell får sina teorier bekräftade, får det konsekvenser för de polischefer som känt till och godkänt operationerna. I Dalarna kan, som tidningen avslöjade i samband med granskningen, länspolismästare Matts Johansson och dåvarande biträdande länspolismästare Maria Oswaldsson komma att delges misstanke om brott.

- Det gäller fortfarande, säger Per G Lindell, som i nästa steg iutredningen ska göra ett nytt försök att höra Olle Liljegren. Det ska ske i början av oktober.

Mer läsning

Annons