Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegången mot studenten inledd

Annons

- Snälla kom, det är ett mord här. Det är jag som har dödat honom. Det är så jävla mycket blod här. Det är blod överallt, skrek han hysteriskt i ett samtal till SOS.

26-åringens samtal med SOS och polis spelades upp i går, den första av tre rättegångsdagar i Falu tingsrätt. På bandet hörs en hysterisk, osammanhängande och berusad man som skriker att han dödat 41-åringen i självförsvar.

26-åringen säger att han utsatts för våldtäktsförsök, men det finns inget i den tekniska bevisningen som pekar på det.

Kammaråklagare Catharina Wikner yrkade ansvar för mord. Att 26-åringen är den som knivhuggit 41-åringen är klart, men han uppger att han drabbats av total minnesförlust, och därför varken kan erkänna eller förneka. 26-åringen säger att han vaknade till sans sittandes grensle över 41-åringen. Han utdelade då ett par hugg till mot huvudet. Först efter det går det upp för honom vad han gjort.

- Jag känner en stank av blod. Jag ser att jag håller i en kniv som sitter i hans huvud.

Hans försvarare yrkade på att han ska gå fri från straff, eftersom han använt sig av nödvärnsrätten.

- Han har utsatts för en så grov kränkning att han inte kunnat besinna sig. Han befinner sig i panik och hysteri på grund av det våldtäktsförsök han utsatts för, sade advokat Gunnar Lundgren, som också hävdade att hans klient kan ha begått gärningen under en allvarlig psykisk störning, eller under ett patologiskt rus.

Bilder från brottsplatsen visades på storbildskärm i rättegångssalen i går. Spåren efter knivattacken vittnar om att den börjat i sängen och slutat vid lägenhetens ytterdörr, där 41-åringen hittades, naken och nedblodad. Han har sår på händer och armar som tyder på avvärjningsskador från knivattacken. Några övriga tecken på strid i lägenheten finns inte, bara mängder med blod.

Också 26-åringen var naken och nedblodad innan polisen kom. Vittnen har sett honom springa omkring i trapphuset. På honom finns inga tecken som bevisar att han utsatts för sexuellt våld.

Bara timmar före mordet hade de två träffats för första gången i baren på Stationsgatan 1. Båda hade druckit en del, 41-åringen på middag hos goda vänner, 26-åringen i sin ensamhet. Han var svårt deprimerad och stressad, drack ofta och mycket. Tre dagar tidigare hade hans flickvän gjort slut, och sagt att hon träffat en annan.

När 41-åringen började prata med den verbale och välklädde studenten som satt med en drink vid bardisken visste han inte att han träffat en man som inombords befann sig i ett komplett kaos. 26-åringen såg sin chans att äntligen få någon som lyssnade:

- Han var väldigt trevlig och jag behövde få prata. Jag satt där och höll monolog om henne, min stora kärlek.

Den mördade 41-åringen var homosexuell, något hans vänner visste om, men inte hans familj. 26-åringen säger att han själv inte var det. Tvärtom har han ofta besvärats av att folk trott det.

- Jag sade rakt ut att jag inte var homosexuell, och han sade att han inte var det heller, sade 26-åringen.

Framåt nattkröken tog de en taxi tillsammans. På vägen ska de enligt åklagaren ha köpt öl på macken. Inget av detta minns 26-åringen. Han kommer dock ihåg att han inte ville ha med 41-åringen hem. Han fann sig i alla fall hemma i sin lägenhet med 41-åringen, som plötsligt kysste honom på halsen.

- Jag blev skräckslagen av vad han fått för sig, säger 26-åringen.

26-åringen berättar att 41-åringen fick honom att utföra sexuella handlingar. Han förmådde inte säga emot. Han var också helt handlingsförlamad när 41-åringen sedan vid två tillfällen, utan att lyckas, försökte våldföra sig på honom.

Panikslagen fick han tag på kniven vid diskbänken. 26-åringen säger att han upplevde att han slog mot 41-åringen ett par gånger. Sedan blev allt svart.

Kriminalinspektör Jan-Erik Nilsson som utfört brottsplatsundersökningen menade att det fanns fynd som tydde på att det förekommit sexuell aktivitet på platsen.

Rättsläkare Håkan Sandler redogjorde för 41-åringens skador. Av de dryga 60 knivhugg 41-åringen hade var ett stort antal dödande var för sig.

Mer läsning

Annons