Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Quick beviljad resning i ytterligare ett mordfall

/
  • Sture Bergvall, tidigare Thomas Quick, har fått resning för mordet på elvaårige Johan Asplund 1980.

Thomas Quick beviljas resning i ett tredje mål; det om mordet på elvaårige Johan Asplund från Sundsvall 1980.

Annons

– Äntligen, säger Johans pappa Björn Asplund, som levt med saknaden efter sonen i 30 år.
Hovrätten för nedre Norrland resonerar som tidigare Svea hovrätt. Sedan Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han numera heter, tagit tillbaka sitt erkännande finns inte tillräckligt med hållfasta bevis kvar för att domen mot honom ska få stå orubbad.
Materialet är enligt hovrätten sammantaget sådant att det väcker tvivel om Quicks skuld till mordet.
Advokat Thomas Olsson säger att det här resningsbeslutet är extra glädjande.
– Johan-fallet har ett stort symbolvärde. Det var det första han erkände och det sista han dömdes för så det ramar så att säga in hela processen, säger Olsson till TT efter beskedet på onsdagen.

En av de detaljer vars bevisvärde hovrätten nu ifrågasätter är "särskilda kännetecken på offrets kropp".
– Det handlar bland annat om ett födelsemärke som i Quicks tidigare berättelse vandrat från magen över axlarna ner på ryggen. Det är symtomatiskt för hur de här utredningarna gått till att han inte kunnat lämna klara uppgifter som stått sig, säger Olsson.

En allt mer luttrad före detta överåklagare Christer van der Kwast konstaterar att hovrätten gör samma fel som vid de tidigare beviljade resningarna.
– Jag och utredaren har lämnat in en lång förteckning över alla de felaktiga och snedvridna fakta som finns i Malmöåklagarens yttrande där han tillstyrker resningen. Men hovrätten har inte tagit med det i underlaget för sitt beslut eftersom vi inte är parter i målet, säger van der Kwast till TT.
Han tror att hovrättens underlåtenhet att sätta sig in i alla fakta beror på att man bara vill göra det bekvämt för sig och göra sig av med alla Quickmålen.

Johans pappa Björn Asplund, som levt med saknaden efter sonen i 30 år, har aldrig trott på Quicks skuld.
– Jag och Johans mamma har ju ingen tilltro kvar till rättsväsendet utan tycker att detta har varit en fars från början till slut. Men nu kan man nästan säga att de har gjort något bra som vågat lyfta på det här unkna täcket, säger Asplund till TT.

Mer läsning

Annons