Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pyroman ställs inför rätta

Annons

Det var under natten till den 5 september förra året som flera bränder anlades i Borlänge centrum. Bland annat krossades ett fönster vid Jesu Kristi kyrka på Vasagatan, där en gardin sattes i brand. Flera bilar och en minibuss som stod parkerade på olika platser i stadskärnan brann också.

Tidigt i polisutredningen riktades misstankarna mot en 26-årig man bosatt i Borlänge. Han dömdes 1999 till tre års fängelse för mordbrand. En rättspsykiatrisk undersökning visade då att mannen inte var i behov av psykvård och i juni 2001 blev han villkorligt frigiven med ett års prövotid.

Men det skulle inte dröja innan mannen återföll i brottslighet.

I september 2001 satte han under en och samma dag eld på flera parkerade bilar. Han gjorde också ett försök att sätta eld på en kyrka.

För det dömdes mannen i februari 2002 till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Under 2004 bedömdes mannen dock så frisk, att han kunde delta i ett så kallat utslussningsprogram. I hans fall innebar det att han fortfarande fick vård, samtidigt som han fick bo en i egen lägenhet i Borlänge.

Då, en natt i september förra året, hände det.

Klockan var strax före fyra under natten mot söndagen den 5 september när mannen satte eld på två parkerade bilar längs Vasagatan. Efter det vandrade 26-åringen vidare mot Borlänge centrum, där fler parkerade bilar sattes i brand. Med hjälp av en skrapa krossade han sedan ett fönster till Jesu Kristi kyrka längs Vasagatan, där han tände eld på en gardin.

Dagen efter greps 26-åringen av polis. I dag, drygt ett år efter eldhärjningen, inleds rättegången. Den misstänkta mannen, som nu hunnit fylla 27 år, ska under två dagar ställas till svars för totalt tio anlagda bränder.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons