Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provokation ledde till misshandel

En 19 år ung man döms till villkorlig dom med samhällstjänst efter en misshandel som skedde vid Åhlénsparkeringen under sommaren. Han ska dessutom betala närmare 2 000 kronor till målsäganden.

Annons

Den dömde mannen har erkänt att han slagit målsäganden i ansiktet men bestridit skadestånd då han menar att den andre mannen provocerat honom.

I de förhör som hållits står det klart att de två träffades vid Åhlénsparkeringen en natt i juni efter att de besökt en klubb i närheten.

Den nu dömde mannen hävdar att han och hans vänner lekte med en kundvagn och att den andre ynglingen då dök upp och ifrågasatte beteendet. Han ska ha tagit kundvagnen och flera gånger knuffat den mot honom flera gånger och sedan tagit grepp om hans arm. För att freda sig slog då den åtalade till sin motståndare i ansiktet och fortsatte sedan med att slå på armen för att komma ur greppet.

Sedan ingrep ordningsvakt som skiljde de båda åt.

Enligt tingsrättens bedömning står det klart att den åtalade mannen begått misshandel, men att vittnesuppgifter talar för att han kan ha blivit provocerad. Frivården bedömer att risken för återfall i brottslighet är låg och då han samtycker till samhällstjänst anser rätten att påföljden bör stanna vid villkorlig dom med föreskrift om samhällstjänst.

Hade fängelse dömts ut skulle straffet ha blivit en månad.

Rätten anser dock inte att den ersättning på 7 000 kronor för kränkning den misshandlade begärt är skälig, men dömer den tilltalade att betala närmare 2 000 kronor för sveda och värk samt förlorad arbetsinkomst.

En av nämndemännen är dock skiljaktig och anser att enbart villkorlig dom, utan samhällstjänst, borde dömts ut då han anser att mannen provocerats till brott.

Mer läsning

Annons