Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisläcka utreds

Annons

Det var under den uppmärksammade "tortyrrättegången" som de första indikationerna kom på att det fanns en läcka i polishuset. En av de åtalade bröderna berättade öppet om hur en namngiven polisman gett bekantskapskretsen värdefull information. Han ska bland annat ha talat om när och var polisen planerade tillslag.

Det finns saker som talar för att påståendet stämmer. Polisens razzior i tortyrbrödernas hem resulterade bara i mindre tillslag. Det trots att man hade uppgifter om att det skulle finnas mängder av narkotika och vapen där.

Även andra personer, utan kriminell bakgrund, säger sig ha fått känslig information från den nämnda polismannen.

- Vi har hört den anställde om det här, men han nekar till att han ska ha gett information till utomstående, säger polismästare Kenth Ljung.

Som tidningen kunde berätta i går är polismannen anmäld till rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd (PAN). Men den anmälan gäller enbart ett fall där utredaren uppmanade en privatperson att slänga viktigt bevismaterial i en pågående mordförsöksutredning. I den utredningen figurerade samma personer som polismannen uppges ha läckt uppgifter till.

Ett sammanträffande eller en olycklig omständighet?

- Vi utreder det. Skulle det visa sig att polismannen har läckt information till de här personerna ser vi det som väldigt allvarligt.

PAN har fler anmälningar att vänta rörande utredaren i Borlänge. Polismyndigheten Dalarna anser att man redan i det här läget har uppgifter med substans. Det vill säga egna bevis för att polismannen på flera punkter har missskött sitt jobb.

- Som i vilken rättsprocess som helst måste vi kunna visa att det är så. Inte bara påstå, förklarar Kenth Ljung.

Polismannen är kvar i tjänst. Men han har belagts med vissa restriktioner. Bland annat har han inte tillgång till polisens samtliga datasystem, samtidigt som han enbart tillåts att arbeta dagtid.

- Han har i alla fall erkänt de faktiska omständigheterna vad gäller bevismaterialet som kastades, säger Kenth Ljung.

Utifrån det material som polismyndigheten kan presentera för PAN kommer polismannens framtid att avgöras. Nämnden kan besluta om att mannen inte är lämplig att fortsätta arbeta som polis, men dit är steget långt. Det ska anses att han på flera, kanske alla, punkter i anmälan gjort sig skyldig till grova tjänstefel. Om så inte blir fallet, kommer påföljden att bli en rad varningar eller löneavdrag.

Polismannens arbetskamrater aktar sig för att uttala sig i fallet. En i många fall delad uppfattning är dock att, om nämnden fäller för tjänstefel, har detta begåtts av oaktsamhet.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons