Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vill få in tips för att stoppa skadegörelsen: "Vi är behov av observationer från allmänheten"

Efter de senaste veckornas skadegörelse i Mora går polisen nu ut med en vädjan till allmänheten om att höra av sig med iakttagelser gällande skadegörelse.
– Om folk är mer uppmärksamma på detta så kanske inte förövarna vågar förstöra något mer, säger Marcus Peter, förundersökningsledare.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

Allt fler luras på pengar – här är bedragarnas vanligaste knep och så skyddar du dig

Många rattsurfar – trots vetskap om att det är en trafikfara: "Det kan tyckas paradoxalt"

SÅ KÖPER DU PLUS

Via ett inlägg på sin Facebooksida går Polisen i Dalarna ut med ett meddelande om att skadegörelsen i Mora har eskalerat den senaste tiden och att observationer från allmänheten efterlyses. Bara under den senaste veckan har 15 anmälningar om skadegörelse gjorts.

Så här skriver polisen i sitt inlägg:

"Gärningspersonerna har givit sig på både kommunala byggnader och privata fastigheter och fordon. Som det verkar så är man endast ute efter att förstöra.

Vi är behov av observationer från allmänheten för att kunna få stopp på detta och för att kunna lagföra gärningspersonerna. Har du information att lämna så ring 114 14 eller kom in på Polisstationen".

Marcus Peter är förundersökningsledare vid polisen i Mora. Han utvecklar:

– Skadegörelsen har eskalerat de senaste två veckorna. Detta gäller främst centrala Mora och det är allt möjligt som förstörs. Den eller de är bara ute efter att förstöra, säger Marcus Peter.

Läs mer (Plus): Idrottsklubben har tröttnat på skadegörelsen: "Kostar enormt mycket pengar"

Antalet fall av skadegörelse i Mora har ökat den senaste tiden. Kommunala byggnader och privata fastigheter och fordon har drabbats. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Marcus Peter har jämfört statistiken med tidigare år och gjort ett par konstateranden.

– De första åtta månaderna i år anmäldes färre fall av skadegörelse jämfört med både 2016 och 2015. Men i september har det ökat kraftigt. Det var samma sak i år, antalet skadegörelsebrott har ökat i september och oktober, men inte lika mycket som i år, säger Marcus Peter.

Brukar ni få in många tips när ni vänder er till allmänheten på det här sättet?

– Ja, det kommer in en del tips. Men det handlar även om att detta är ett sätt att uppmärksamma allmänheten på det här problemet. Och då kanske folk är mer uppmärksamma när de är ute på stan och lägger märke till folk på ett annat sätt. Detta samtidigt som de som är ute och förstör drar sig för att göra något mer, säger Marcus Peter.

Polisen i Dalarna har via ett inlägg på sin Facebooksida bett allmänheten att höra av sig med observationer av skadegörelse, efter den våg av skadegörelser som varit i centrala Mora den senaste tiden.

Han betonar att både Mora kommun och privatpersoner har drabbats.

– Detta drabbar väldigt många, både privatpersoner som får sin egendom förstörd men även kommunen och då indirekt privatpersonerna eftersom skattepengar som hade kunnat gå till annat nu läggs på att åtgärda skadegörelsen. Kommunen har drabbats av både skadegörelse och flera inbrott, bland annat i skolor, säger Marcus Peter.

Han fortsätter:

– Vi upplever att allmänheten känner en stor frustration för att brotten inte lagförs. Ofta har det med lagstiftningen att göra, att vi inte kan häkta folk som är misstänkta för brott som har ett rätt lågt straffvärde, som skadegörelse har.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons