Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar allmänheten för stöldvåg

Polisen i Vansbro och Malung har på senare tid fått in flera anmälningar om inbrott i villor och företagsbilar.
Nu varnar man allmänheten.
– Det gäller att ha bilarna låsta och under uppsikt, säger Camilla Wanfors från polisen i Vansbro.

Annons

Under senhösten och vintern har stöldräderna avlöst varandra i Västerdalarna. Villor, fritidshus och förråd har varit några av måltavlorna för inbrottstjuvarna – företagsbilar det primära.

– I företagsbilar finns i allmänhet mycket verktyg och då kommer rånarna snabbt upp i stora värden, säger Camilla Wanfors.

Men just verktyg stjäls även på andra håll.

– Vi har sett många inbrott i förråd och garage där man främst stulit motorsågar, fortsätter Camilla Wanfors.

Stöldvågen i Västerdalarna är inget isolerat, lokalt fenomen. Liknande brott förekommer runtom i Dalarna. Efter en stölddrive i Västerdalarna förra månaden drabbades området av ytterligare en för en vecka sedan. Däremellan såg polisen i Falun ett liknande mönster.

– Visst skulle det kunna röra sig om ligor, det har vi sett förut. Men många gånger kan det vara ett par personer som ligger bakom alltihop. Det är svårt att säga eftersom vi inte fått tag på några inbrottstjuvar, säger Sven-Åke Petters, presstalesman vid Dalapolisen.

Tidpunkten för de flesta av inbrotten har gjort att inga tips om gärningsmännen hittills nått polisen.

– Inbrotten sker nattetid så det är ju naturligt att folk inte är så alerta just den tiden på dygnet, säger Sven-Åke Petters.

Nu hoppas polisen att en varning till allmänheten ska minska antalet inbrott, och att tips om vilka som ligger bakom dem ska komma in.

– Viktigast av allt är att folk har sina bilar under uppsikt och håller dem låsta. Förhoppningsvis får någon också syn på något, alla tips är välkomna, säger Camilla Wanfors.

Fotnot: tips och information om inbrotten kan lämnas till polisen på telefonnummer 010-567 29 00 och 1 14 14.

Mer läsning

Annons