Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen räddade julen - stoppade granmarodör

/

Polisens nattpatrull räddade förmodligen julen för många personer i Mora. Vi midnatt natten till måndag förhindrade en nattpatrull en 19-årig yngling, som planerade att såga ned det mäktiga julträdet. Ynglingen greps med en motorsåg i händerna.

Annons

Ynglingen förhrödes under måndag förmiddag och släpptes därefter. Han är dock fortfarande misstänkt för grov skadegörelse.

Det var vid midnatt som polisen fick vissa indikationer på att några personer rörde sig i rondellen. När polisen gick emot den upplysta kultursymbolen och började kontrollera platsen var det två personer som låg och tryckte under granen.

De båda försökte fly åt varsitt håll. Polisen fick tag på den ena ynglingen som hade en motorsåg i handen. Ynglingen greps misstänkt för försök till grov skadegörelse.

Enligt polisen har granen ett kulturellt värde för orten.

Ynglingen härstammar från orten och är sedan tidigare känd av polisen för olika förseelser. Polisen kommer att samla in uppgifter under dagen för att om möjligt få tag även på den andra personen som sågs på platsen.

Senast natten före nyårsafton förra året fälldes den stora granen tillsammans med fyra smågranar som lyste upp Noretrondellen. Dessförinnan har några av de mindre granarna sågats ned för tre år sedan.
Därför hade granstammen redan förra inför julen 2010 skyddats med fyra meter höga armeringsjärn, men det hjälpte inte. Järnen hade böjts undan innan motorsågen sattes mot granstammen.
Även årets gran har armerats på stammen ett par meter upp så det ska bli svårt att såga sig igenom.

Mer läsning

Annons