Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polischeferna riskerar åtal

Annons

- Visar det sig att det handlar om brottsprovokation kan cheferna ha begått tjänstefel. Det kan leda till åtal, säger polisåklagare Pär G Lindell.

När kommissarie Olle Lilje-grens arbetsmetoder avslöjades, inleddes flera internutredningar rörande kommissariens förehavanden i landet. Två av fallen rör Dalarna. Det är Grandrazzian och LKC-läckan i Falun.

I båda fallen spelade infiltratören Bandidosmannen en nyckelroll.

Och i båda fallen var kommissarie Olle Liljegren, Bandidosmannens poliskontakt, på något sätt inblandad.

Chefs- och polisåklagare Pär G Lindell i Umeå leder förundersökningen som bedrivs av polisens internutredning. För honom handlar det i första hand om att klarlägga om Olle Liljegren, med hjälp av Bandidosmannen, ägnat sig åt att provocera fram brott i Grand- och LKC-fallen.

- Beroende på vad som framkommer kan ett antal personer komma att delges misstanke om brott, säger han.

I Grandfallet ska det utredas om mötesdeltagarna lurades dit av polisen och försågs med vapen av infiltratören, vilket flera personer som är inblandade eller har insyn i fallet nu påstår. Och det i en operation som flera högt uppsatta chefer inom polisen Dalarna informerades om - och gav klartecken till.

Matts Johansson, länspolismästare, och Maria Oswaldson, då biträdande länspolismästare, var två av dem. De riskerar nu att ställas inför rätta.

- Tycker jag att jag har belägg för det handlar det även i polis-chefernas fall om brottsprovokation. Det innebär tjänstefel och kan leda till åtal, säger Pär G Lindell.

Skulle polischeferna i Dalarna åtalas för delaktighet riskerar de, förutom rättsliga straff, även sina anställningar inom polisen.

PAN (Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd) kommer i ett sådant fall att, med domstolsyttrandet som underlag, granska chefernas agerande och ta ställning i frågan om anställningarna.

Hur långt internutredningen är kommen vill inte Pär G Lindell kommentera.

- Nej, förundersökning pågår. Så mycket kan jag säga.

Hittills har ingen delgivits misstanke om brott. Enligt åklagaren har Olle Liljegren hörts om LKC-fallet, men ännu inte om Grandrazzian.

Mer läsning

Annons