Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis slängde bevis

Annons

Under förra sommaren deltog polismannen i en omfattande brottsutredning. Det gällde ett mordförsök, som visade sig vara en del i det omskrivna mål som senare rullades upp i rätten under benämningen "tortyrrättegången".

Efter att ha deltagit i utredningsarbetet anmäldes polismannen för flera fall av tjänstefel samt brott mot tystnadsplikten. En åklagare inledde en förundersökning, men den lades ner efter att man konstaterat att polismannen inte gjort sig skyldig till brott som faller under allmänt åtal.

Utredarens arbetsgivare, det vill säga polismyndigheten Dalarna, nöjde sig inte med det. Flera separata interna utredningar rörande polisens förehavanden i tjänsten inleddes.

Nu har ett fall lett till en anmälan till rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd.

Polismyndigheten i Dalarna anser att utredaren har gjort en mycket märklig bedömning, när han tillät en privatperson göra sig av med högintressant förundersökningsmaterial.

Det i form av en mobiltelefon som tillhörde en av de två åtalade bröderna i tortyrhärvan.

Efter att ha varit anhållen i sin frånvaro greps mannen hemma hos en släkting. En tid senare kontaktade samma släkting utredaren, för att berätta att någonting fanns kvar i bostaden. En mobiltelefon tillhörande den gripne, till vilken det hade inkommit hotfulla samtal.

Var polisen kanske intresserad av telefonen?

Ja, enligt polismyndighetens bedömning borde man ha varit det. Telefonen och dess innehåll skulle ha betraktats som förundersökningsmaterial i den omfattande brottsutredningen. Men utredaren, som mottog informationen, gjorde en helt annan bedömning. Han gav sitt samtyckte till att telefonen kunde slängas.

- Vi anser att man bör titta på om det beslutet ska leda till någon form av diciplinpåföljd, säger polismästare Kenth Ljung.

Polismannen vid utredningsenheten riskerar nu att åläggas en varning eller ett löneavdrag på ett visst antal dagar.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd kommer att fatta beslut om påföljd under augusti månad. Under tiden har polismyndigheten i Dalarna gjort vissa förändringar i utredarens tjänst. Bland annat har han inte tillgång till vissa dataregister och han tillåts enbart arbeta dagtid.

Kan det här innebära att utredaren får lämna sin tjänst?

- Nej, vi bedömer det visserligen som allvarligt, men inte i den grad att han måste lämna sitt arbete.

Men kan man anses som kompetent utredare om man inte vet vad som är intressant förundersökningsmaterial?

- Man tycker ju att man borde kunna det...

Och vad händer med övriga anmälningar mot just den här polisen?

- Vi jobbar vidare med det. Ingenting är avskrivet, säger Kenth Ljung.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons