Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis riskerar åtal

Annons

Sommaren 2001 hittade en person en moped vid gamla gruvområdet i Idkerberget. Mopeden såg relativt ny ut och mätarställningen visade att den bara körts 43 mil. När upphittaren tittade närmare på fordonet såg personen i fråga att tändningslåset var uppbrutet. I det läget insåg mannen att mopeden förmodligen var stulen.

Upphittaren tog med sig fordonet hem och kontaktade därefter omedelbart polisen. En polisman åkte till platsen för att titta på mopeden och ta uppgifter om den. Mopeden lämnades dock kvar hemma hos upphittaren och polismannen lovade att återkomma. Först skulle han kontrollera om mopeden anmälts stulen.
Något samtal till upphittaren ringdes dock aldrig.

När upphittaren en tid senare började tröttna på att ha vad han misstänkte var stöldgods på sin gård, ringde han själv upp polismannen igen. Polisen svarade då att han inte fått fram uppgifter om fordonet, men att han skulle arbeta vidare med fallet och återkomma till upphittaren.
Men inte heller den gången höll han sitt ord.
Förrän ett år senare, vill säga.
Någon gång under sommaren 2002 kontaktade nämligen polismannen upphittaren via telefon. Att fordonet skulle hämtas till polisstationen var dock fortfarande inte aktuellt. Däremot ville polismannen köpa mopeden av upphittaren. För 2 000 kronor.

Att göra affär med en polisman i ett fall där det handlade om stulet gods. Nej, någonting sådant ville inte upphittaren veta av. Istället kontaktade han polismannens chef och berättade om det förslag han fått. Det resulterade i en anmälan mot polismannen.

Ärendet ligger nu vid polisens internutredningsenhet i Västerås. I nästa steg ska beslut fattas om en förundersökning ska inledas. Sker det riskerar polismannen att åtalas och kan ställas inför rätta.

- Jag har inte tagit ställning till om förundersökning ska inledas än, men polisens utredare har fått vissa direktiv, uppger vice chefsåklagare Nils Hallonsten vid åklagarkammaren i Västerås.

Det är inte första gången polismannen från Borlänge är aktuell vid internutredningsenheten. Så sent som i augusti månad utreddes ett ärende, som resulterade i att polismyndigheten i Dalarna anmälde honom till rikspolis-styrelsens personalansvarsnämnd (PAN).

Det gällde då ett fall där polismannen uppmanat en person att göra sig av med bevismaterial i en pågående mordförsöksutredning. Grovt tjänstefel, konstaterade nämnden, och ålade polismannen 20 dagars löneavdrag.

I det fall som nu är aktuellt ska åklagaren ta ställning till om polismannens agerande faller under allmänt åtal. Om det inte är så, är det upp till polismyndigheten i Dalarna att avgöra om moped- affären ska skickas in som ytterligare ett disciplinärende till PAN.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons