Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis i dåligt sällskap

Annons

Men det finns ytterligare en del i polisens liv som ska redas ut. En koppling mellan honom och länets största ekobrottsling.

Polismyndigheten Dalarna har anmält en av sina anställda till rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd (PAN). En anmälan som rör ett fall där polismannen lät slänga viktigt bevismaterial i en mordförsöksutredning.

I samma utredning figurerade bröderna i det uppmärksammade "tortyrmålet". I det rättsliga efterspel som följde utredningen, pekade en av de åtalade ut polismannen som läcka. Han skulle ha informerat kriminella grupperingar om när och var tillslag skulle ske. Till tidningen har även uppgifter kommit om att detta skedde mot betalning.

- Det handlar om stora pengar, säger en av de inblandade.

Att polisen skulle ha läckt och tagit mutor har dock ännu inte resulterat i en anmälan till PAN. Men en internutredning pågår just nu, som ska visa om så är fallet.

Det finns ytterligare en del i polismannens liv som kommer att utredas. Just nu tittar polisens internutredning i Västerås på om det finns en koppling mellan utredaren och en av länets största ekobrottslingar. En 60-årig bil- och hästhandlare, som i åratal jagats av polis och åklagare för sina suspekta affärer. Det har klarlagts att mannen har lånat ut stora pengar till grova brottslingar, samt att han fungerat som finansiär för den så kallade Uppsala-maffian.

I nuläget finns inga bevis för ett direkt samröre mellan polismannen och bilhandlaren. Vad som däremot är intressant för utredningsgruppen är en gemensam bekant, som är inblandad i såväl utredarens som bilhandlarens privata affärer.

I polismannens fall har den aktuella personen ett styrelseuppdrag i utredarens sidoverksamhet. Vad gäller bilhandlaren så har personen ingått i en krets av bekanta som levererat lyxbilar från Tyskland. Minst ett av fordonen som kretsen har försökt ta över gränsen har varit stulet.

Att polismannen i Borlänge beblandat sig med kretsen av personer runt den ökände bilhandlaren kan inte, i det här läget, betraktas som brottsligt. Men i de egna leden ser man det som allt annat än lämpligt.

Inom polisen finns nämligen ett regelverk för bisyssla. Enligt det ska arbetsgivaren informeras om vad saken gäller och utifrån det göra en bedömning om verksamheten är förenlig med arbetet.

I det här fallet, där en koppling till en känd ekobrottsling finns, ställer sig polismyndigheten i Dalarna tveksam.

- Men det är ingen nyhet för oss att det förhåller sig så här, säger en av utredarens kollegor till tidningen.

Utifrån vad internutredningen visar, ska åklagare ta ställning till om polismannen gjort sig skyldig till brott. Görs en sådan bedömning, väntar ett allmänt åtal. Om inte bollas ärendet tillbaka till arbetsgivaren, som får besluta om polismannen åter ska anmälas till PAN.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons