Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis åtalad efter våld och förolämpningar

Efter att första ha delat ut ett knytnävsslag i bröstet knuffade polisinspektören mannen mot en bil. Polisen ska även ha kallat mannen för "jävla idiot" och "pucko". Nu åtalas han för misshandel, alternativt tjänstefel och förolämpning.

Annons

Händelsen inträffade på Lekkattgatan i Borlänge den 23 november dit en polispatrull larmats. Där ska den manlige polisinspektören, hemmahörande i Falun, ha uppträtt mycket aggressivt mot en man som fick ta emot ett knytnävsslag i bröstet. Polisen ska därefter också ha knuffat mannen mot en bil.

Polisinspektören ska också ha förolämpat mannen genom uttalanden som "kom hit din jävla idiot" och "håll käften, jävla pucko!".

Mannen polisanmälde händelsen som lämnades vidare till åklagarmyndighetens enhet för polismål i Göteborg. Där har nu chefsåklagare Per Lind beslutat att väcka åtal mot polisinspektören för misshandel, alternativt tjänstefel och förolämpning.

Åklagaren anser att polisinspektören i sin myndighetsutövning åsidosatt vad som gällde för uppgiften och ingripit på ett sätt som inte kan anses som försvarligt. Gärningen anses inte heller som ringa.

Utöver målsägaren åberopas även två vittnen som ska kunna styrka att polisinspektören uppträtt på det sätt som beskrivs i åtalet.

Åklagaren anser också att det kan finnas anledning för tingsrätten att inhämta yttrande från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd.

Mer läsning

Annons