Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pepparspray minskar polisvåldet

/
  • En trygghet. Det har pepparsprayen blivit för dalapolisen.

Annons

Vid polisen i Dalarna infördes pepparspray (OC-spray) år 2005. Då var ett tiotal personer utbildade för att bruka den. I dag är 300 poliser i länet utbildade och under förra året användes sprayen vid 55 tillfällen.

I 42 av fallen har poliserna uppgett att det gav god verkan. Det vill säga att ett gripande kunde ske utan att ytterligare våld behövde användas.

Med de siffrorna som underlag menar polisen att våldsanvändningen minskade med 76 procent.

- Tidigare hade vi bara tal och skjutvapen att använda på avstånd. Nu finns också sprayen och den ser vi som ett bra kompletterande hjälpmedel, säger Lars Lundin, OC-spray instruktör vid polisen i Dalarna.

Det finns tre huvudsyften med införandet av OC-spray vid polisen.

Att få en lägre våldsnivå, att minska skador på poliser och gärningsmän samt att öka säkerheten för tredje man (allmänheten). När sprayen ska användas är i dag upp till varje enskild polis att bedöma, utifrån den situation polisen befinner sig i.

Vid gripanden och omhändertaganden har polisen alltid rätt att använda våld och ska då välja den form som är minst ingripande. I vissa situationer kan det handla om handfängsel eller skjutvapen och i andra om pepparspray.

- Det är omöjligt att säga exakt när det är rätt att använda spray. Det helt beroende på situation, gärningsman och de förutsättningar polisen har just då, säger Lars Lundin.

Nu vill RPS granskningsgrupp, som sett över användandet av OC spray bland polisen, se ett tydligare regelverk. Bland annat vill gruppen att användande av OC-spray ska undvikas i arrestlokaler och i polisbilar.

Men att detta blir strikt gällande regler vill inte Lars Lundin se.

Han anser att det vore att ta ifrån polisen något som visat sig vara ett fungerande verktyg.

Ett effektivt vapen med skaderisk noll, som kraftigt reducerat våldsanvändningen. Och därmed också minskat skador på poliser och gärningsmän vid ingripanden.

- Sprayen har skapat trygghet för många poliser i länet. Det vore synd om man genom striktare regler skulle ta det ifrån dem.

Mer läsning

Annons