Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarna gick till Kvarnsveden

Annons

I början av mars ska målet rörande förskingringen från Metalls avdelning 63 i Borlänge tas upp i hovrätten. Det rör 1 033 000 kronor som en kvinna som var anställd vid Metall och där bokföringsansvarig, anklagas för att ha tagit ur Domnarvets arbetares sjukfond.

Förskingringen upptäcktes i samband med bokslut 2003-2004.

Den polisutredning som gjordes visade att över 700 000 kronor i kontanter försvunnit mellan år 2000 och 2002 samt att nära 300 000 kronor förskingrats via internetbanköverföringar under åren 2003 fram till dess att saken uppdagades under våren 2004.

Kvinnan, som förnekade brott men medgav att hon slarvat, åtalades för grov förskingring och dömdes i februari förra året till ett år och två månaders fängelse av Falu tingsrätt.

Hon dömdes också att återbetala hela det förskingrade beloppet till Metall.

Vart de förskingrade kontanterna tog vägen visade inte polisutredningen. Däremot kunde ekobrottsutredarna lätt följa de transaktioner som gjordes via internetbanken från fondens konto till kvinnans privatkonto.

Men där stannade inte pengarna.

Av de nära 300 000 kronor det gäller, gick nära 200 000 direkt vidare till ett annat konto. Det tillhörande idrottsföreningen Kvarnsvedens IK (KIK).

En klubb som, enligt vad kvinnan sade i polisförhör, just då befann sig i ekonomiska svårigheter. Och där hon var kassör med uppdrag att betala föreningens löpande utgifter.

Från Metall överförde hon vid ett tillfälle år 2003 27 318 kronor för att betala KIK:s skatt. Till föreningens utgifter (låneavbetalningar) hävdar kvinnan att hon använt ytterligare knappt 30 000 av Metalls pengar.

Det skulle i så fall innebära att KIK fått sammanlagt nära en kvarts miljon av totalsumman som via internetbanken överfördes från sjukfonden.

Nu kräver försvaret pengarna tillbaka.

I förundersökningsprotokollet finns en inlaga, i vilken advokat Per Borgblad kräver svar från Kvarnsvedens IK rörande föreningens inställning till att återbetala den nära kvarts miljon som genom direktöverföringar och betalning av räkningar kommit föreningen till godo.

Pengar som hans klient av tingsrätten dömts att återbetala till Metall.

I skrivelsen påpekar advokaten att det framstår som uppenbart att medel från fonden förts över till kvinnans konto, för att därefter användas till föreningens kostnader. Och att Kvarnsvedens IK rimligen inte kan hävda bättre rätt till pengarna.

- Det gäller fortfarande, säger Per Borgblad, som i övrigt inte vill kommentera fallet med hänvisning till hovrättsförhandlingarna som inleds på onsdag.

BAKGRUNDSFAKTA:
1 033 000 kronor förskingrades ur Metalls Domnarvets arbetares sjukfond. För det dömdes en före detta anställd till fängelse, samt att återbetala hela det förskingrade beloppet.

På onsdag inleder Svea hovrätt sin prövning av fallet.

Nu kan tidningen berätta om en del i härvan som polisen inte utredde närmare. Det rör det faktum att flera hundra tusen kronor av Metalls pengar inte stannade på den anställdes konto.

De fördes istället vidare till idrottsföreningen Kvarnsvedens IK.

Och kan ha stannat där.

Mer läsning

Annons