Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappan döms till fängelse för grova brott mot sin fru och sina barn

En man från Borlänge har dömts till 1,5 års fängelse för att ha utsatt sin hustru samt flera av sina barn för brott under en lång tid.
Mannen döms bland annat för grov kvinnofridskränkning och två fall av grov fridskränkning.
Själv har mannen både erkänt och förnekat gärningarna, samt skyllt på dåligt minne i de fall där han varken kan erkänna eller förneka.

Annons

Merläsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är tullarbetarna som tog examen med ett jättebeslag: "Min sista dag som aspirant"

Östeuropéer tvingades till tiggeri i Ludvika och Borlänge: ”Det kan liknas vid tvångsarbete”

Här är de vanligaste brandorsakerna i hemmet – och så gör du för att undvika dem

Den nu dömde mannen är i 40-årsåldern och bosatt i Borlänge. Falu tingsrätt slår nu fast att mannen, under flera år, har begått brott mot sin hustru och flera av parets barn. Detta ska ha skett under de senaste åren.

I förhör har hustrun berättat att mannen kan vara ömsint mot barnen men att han inte kan kontrollera sig själv när han tappar humöret och då regelmässigt slår och hotar barnen. Hon tror dock att han gör detta för att skrämma dem till lydnad, inte för att vara elak.

En man från Borlänge har dömts till 1,5 års fängelse för att ha utsatt sin hustru samt flera av sina barn för brott under en lång tid. OBS: Bilden är arrangerad.

Hustrun har även berättat att när mannen blir riktigt arg så kan han hota henne och kalla henne för nedvärderande saker. Det är vanligt förekommande att han gör detta så att parets gemensamma barn hör vad han säger.

Mannen själv har i förhör berättat att han inser och medger att han har haft stora brister som make och pappa. Han är villig att ta på sig allt som familjen påstår han att han gjort.

Han erkänner vissa åtalspunkter, förnekar vissa och i flera fall skyller på att han har dåligt minne och därför varken kan erkänna eller förneka gärningarna.

Falu tingsrätt skriver i sin dom att mannen "lämnat ytterst vaga uppgifter om vad som häntsamtidigt som han uppgett att han i allt väsentligt inte ifrågasätter vad målsägandena berättat".

Tingsrätten anser att hustruns berättelse framstår som levande, klar, logisk och detaljeradi vissa delar. Tingsrätten anser även att barnens vittnesmål framstår som trovärdiga.

"Det rör sig om ett systematiskt agerande under lång tid, delvis riktat mot yngre barn. Att barnen levt i ett ständigt tillstånd av fullständig otrygghet har klart framgått", skriver tingsrätten i sin dom.

Falu tingsrätt skriver i sin dom mot mannen att hans barn

Mannen döms till 1,5 års fängelse för två fall av grov fridskränkning samt ett fall av grovkvinnofridskränkning, olaga hot och ofredande.

Däremot frikänns han från åtalspunkterna misshandel samt ytterligare ett fall av grov fridskränkning.

Mannen ska betala 25 000 kronor i skadestånd till sin hustru, samt 35 000 kronor vardera till två av sina barn samt 7 000 kronor till ett tredje av sina barn. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons