Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osynlig sprej stoppar tjuvarna

/
  • I stället för att plocka ned vart och ett av verktygen och handgravera in ett stöldskydd räcker det nu med att Leif Andersson sprejar hela verktygstavlan med mikropunkter vilka syns i UV-ljus och innehåller en ID-märkning.
  • Leif Andersson, enhetschef vid kommunens fritidsenhet, behöver bara ett par sekunder på sig för att stöldskyddsmärka allt innehåll i denna verktygsväska.
  • 14 000 mikropunkter försedda med Borlänge kommuns organisationsnummer ryms i denna behållare som kan kopplas till en färgspruta för att snabbt stöldskyddsmärka mängder av föremål.

Spionteknik från andra världskriget ska skydda kommunen mot stölder.
– I stället för att gravera in en märkning kan vi nu snabbt och enkelt spreja föremålet med ID-nummerförsedda mikropunkter, förklarar kommunens säkerhetssamordnare Torsten Bladlund och Leif Andersson, enhetschef vid fritidsenheten.

Annons

Varje år kostar stölder av värdesaker Borlänge kommun runt en kvarts miljon kronor. Pengar som givetvis kan användas bättre och en ny metod för stöldskyddsmärkning kan lösa detta problem.

Metoden kallas mikropunktmärkning, är hämtad från andra världskrigets spionagevärld, och innebär att ID-nummerförsedda mikropunkter fästs på ett värdeföremål. ID-numret är via ett stöldskyddsregister kopplat till ägaren som därmed blir lätt att hitta om föremålet stjäls. Något som gör stöldgodset mindre attraktivt på den svarta marknaden.

Mikropunkterna fästs på föremålet med hjälp av ett speciallim och går snabbt och enkelt att genomföra.

– På bara ett par sekunder har jag mikropunktmärk en hel verktygslåda med innehåll. Det här sparar både tid och pengar åt oss och underlättar samtidigt för polisen att spåra ägarna till stöldgods. Mikropunkterna fastarna på alla typer av material bara de är rengjorda, förklarar Leif Andersson.

Mikropunkterna levereras i små behållare som fästs på en tryckluftsdriven färgspruta. Sedan är det bara att "lackera" föremålet man vill stöldskydda. Ett föremål kan alltså lätt märkas på flera ställen om så önskas. Märkningen kan inte ses enbart med ögat, utan det krävs en lampa som avger ultraviolett ljus för att den ska kunna ses.

Investeringskostnaden för Borlänge kommuns del är 15 000 kronor och det är pengar som snabbt kan vara intjänade.

– Med tanke på de stora summor det stjäls för varje år så är det en liten kostnad. Förhoppningen är att vi nu ska kunna minimera stölderna helt och då sparar vi 250 000 kronor årligen. Metoden är enkel och kan användas till såväl stora som små föremål och vi tror att den kan göra stor skillnad.

Metoden är framtagen av Stöldskyddsföreningen och har även fördelen att man slipper göra åverkan på föremål genom gravering. Mikropunkterna är dessutom en märkning som i princip är omöjlig att ta bort.

– Det är därför vi kallar metoden för DNA för värdesaker, säger Lotta Mauritzson, produktsansvarig för mikromärkningen vid Stöldskyddsföreningen.

Mer läsning

Annons