Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex får dödade i samband med vargattack

Under natten till tisdagen attackerades en flock får i Risa, Mora kommun, av vargar. Två stycken dog av attacken, varav fyra sedan fick avlivas av skadorna.
– Det är tråkigt att det sker, men det är sånt som händer. Jag är inte någon som direkt skriker död åt alla vargar, säger ägaren om händelsen.

Annons

Läs också: Skyddsjakt på en varg efter attacker mot får

Naturbevakare har under dagen befunnit sig i Risa, Mora kommun, för att besiktiga platsen där sex får dödades i samband med en vargattack under natten till tisdagen. Två får dog direkt av attacken och fyra fick sedan avlivas av skadorna.

– Den första preliminära bedömningen är att det är ett vargangrepp. Nu jobbar vi med förebyggande åtgärder och sätter upp akutstängsel samt lapptyg för att undvika att något mer händer, berättar Jonas Bergman, funktionssamordnare på Viltfunktionen.

Mer läsning: Två får dödade av varg utanför Svärdsjö

Jonas Bergman berättar även att platsen, enligt inventeringshistoriken, inte är något känt revir.

– Men under de senaste månaderna så sprider sig vargarna, så de här vargarna är antingen på genomfart eller så är de ute efter att hitta ett eget revir. Vi vet inget säkert förrän första oktober, när inventeringssäsongen börjar. Då gör man DNA-prover och markeringar som visar var de är, om de till exempel har gått vidare, säger Jonas Bergman och fortsätter:

– Förra året hade vi en del vargangrepp gjorda av vargar som bara var på väg förbi. Min gissning är att även de här vargarna inte har ett eget revir där, utan bara är förbipasserande.

Dalarna berörs av totalt 24 olika vargrevir.

Nu kommer Viltfunktionen på Länsstyrelsen Dalarna att arbeta med att informa folk så att de kan ha extra uppsikt över sina djur, om möjlighet finns. Jonas Bergman berättar att det finns olika sätt att arbeta förebyggande mot vargangrepp.

– Det är lite olika beroende på vad man har för djurhållning, generellt sett så är till exempel fäbodar svårare. Men det man kan göra är att försöka hålla djuren inne på natten, och sedan släppa ut dem på dagen. Man kan också flytta hagarna med stängsel närmare gården. Nu när vi sätter upp akutstängsel och lapptyg så brukar de även hålla sig undan några veckor.

Ägaren av de dödade djuren berättar att hon har får på flera olika platser och att det blir svårt att hålla koll på alla.

– Det går inte att sätta upp sådana stängsel överallt och det går inte heller att ta in alla djur inomhus. Det enda man kan göra är att försöka att hålla koll och hoppas på att det var ett tillfälligt besök.

Per fick sin jakthund dödad av varg – trakasseras nu av anonyma

För den som har djur som blivit utsatta för ett rovdjursangrepp finns även ersättning att få.

– Man har rätt till ersättning när statens vilt har gjort skada på tamdjur. Vår personal informerar alltid de drabbade om hur man går till väga, avslutar Jonas Bergman.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons